Потенциалните купувачи оценяват Toshiba на $16,1 млрд.

Пазарната капитализация на Toshiba възлиза на около 15,7 милиарда долара
(снимка: Toshiba)

Консорциум, ръководен от Japan Industrial Partners (JIP), обмисля поглъщане на Toshiba на цена от около 16,1 милиарда долара, което може да бъде най-голямата сделка в Азия тази година. Купувачите планират да платят приблизително 6,7 милиарда долара в брой и да наберат останалите чрез заеми.

На редовната си среща с представители на банките Toshiba информира, че JIP оценява компанията на около 16,1 милиарда долара и ги моли да осигурят финансова подкрепа за транзакцията, предаде Блумбърг. Акциите на компанията поскъпнаха с около 17% тази година и пазарната стойност на японския конгломерат сега възлиза на 15,7 милиарда долара.



JIP все още не е финализирал условията на придобиване с партньорите си, тъй като банките са изключително предпазливи при поемането на подобни ангажименти. Според предварителните прогнози, JIP заедно с партньори и участващият в сделката държавен инвестиционен фонд Japan Investment едва ли ще успеят да подготвят всички документи до насрочената дата, която е 7 ноември.

Обсъждането на бъдещото придобиване все още продължава и няма пълна сигурност, че преговорите със сигурност ще завършат със сделка. Toshiba може да реши да продаде само някои активи, вместо целия си бизнес.

Представители на JIP и SMBC отказват коментар по подготвяната сделка. Говорител на Toshiba заяви, от своя страна, че няма да предостави подробности за купувачите, включително за съинвеститори, тъй като това може да провали преговорите.



По-рано беше съобщено, че групата инвеститори, водена от JIP, се състои от компании като Orix, Chubu Electric Power, хонконгската Baring Private Equity Asia и европейската CVC Capital Partners. Условията на сделката включват оферта, която ще запази настоящата бизнес структура на Toshiba непокътната.

Коментар