Потенциалните купувачи оценяват Toshiba на $16,1 млрд.

Пазарната капитализация на Toshiba възлиза на около 15,7 милиарда долара
(снимка: Toshiba)

Консорциум, ръководен от Japan Industrial Partners (JIP), обмисля поглъщане на Toshiba на цена от около 16,1 милиарда долара, което може да бъде най-голямата сделка в Азия тази година. Купувачите планират да платят приблизително 6,7 милиарда долара в брой и да наберат останалите чрез заеми.

На редовната си среща с представители на банките Toshiba информира, че JIP оценява компанията на около 16,1 милиарда долара и ги моли да осигурят финансова подкрепа за транзакцията, предаде Блумбърг. Акциите на компанията поскъпнаха с около 17% тази година и пазарната стойност на японския конгломерат сега възлиза на 15,7 милиарда долара.JIP все още не е финализирал условията на придобиване с партньорите си, тъй като банките са изключително предпазливи при поемането на подобни ангажименти. Според предварителните прогнози, JIP заедно с партньори и участващият в сделката държавен инвестиционен фонд Japan Investment едва ли ще успеят да подготвят всички документи до насрочената дата, която е 7 ноември.

Обсъждането на бъдещото придобиване все още продължава и няма пълна сигурност, че преговорите със сигурност ще завършат със сделка. Toshiba може да реши да продаде само някои активи, вместо целия си бизнес.

Представители на JIP и SMBC отказват коментар по подготвяната сделка. Говорител на Toshiba заяви, от своя страна, че няма да предостави подробности за купувачите, включително за съинвеститори, тъй като това може да провали преговорите.По-рано беше съобщено, че групата инвеститори, водена от JIP, се състои от компании като Orix, Chubu Electric Power, хонконгската Baring Private Equity Asia и европейската CVC Capital Partners. Условията на сделката включват оферта, която ще запази настоящата бизнес структура на Toshiba непокътната.

Коментар