Кой и защо има „кариерни дупки“ в биографията си

Криерните дупки при жените са главно заради майчинство и грижи за болни роднини, а при мъжете – заради здраве, пътувания или нова работа (снимка: CC0 Public Domain)

Голяма част от работещите хора имат в трудовата си биография „кариерни дупки“. Това са отрязъци от време, през които хората не са работили по една или друга причина. Оказва се, че кариерните дупки могат да бъдат голям проблем за някои служители.

Наскоро проведено проучване на британската компания за етично набиране на персонал Applied и социалното предприятие Women Returners разкрива, че почти третина от работещите хора имат „кариерна дупка“, било то планувана или не. По-лошото е, че близо половината от тези хора имат усещането, че трябва да излъжат работодателите, при които кандидатстват, относно празните интервали в своите CV-та.



Най-честият случай на „кариерна дупка“ е майчинството. По тази причина огромна част от работещите жени имат празни интервали в професионалния си път. Друга много често срещана причина е нуждата от обгрижване на болен възрастен роднина. И този тип „кариерна дупка“ се случва предимно на жените.

Мъжете, от своя страна, е най-вероятно да се сдобият с „кариерна дупка“ по причини, свързани с менталното и физическото здраве (23%, в сравнение с 18% при жените), заради пътуване (10% в сравнение с 5% при жените) или за кандидатстване за други позиции (12%, в сравнение с 3% при жените).

Съществен проблем при това явление е завръщането на работа. Някои служители описват себе си като „отчаяни“ да започнат работа отново. Това важи с особена сила за жените, които не са работили по-продължително време заради майчинството.

Особено тежък е проблемът при майки на деца със специални нужди, които остават да се грижат за децата си по-продължително време – по няколко години. След такова продължително отсъствие от професионалната „арена“ намирането на работа се оказва предизвикателство.

Мнозина споделят, че никой не отвръща на изпратените кандидатури, никой не ги кани на интервю. Тези, които все пак имат успех да стигнат до среща с потенциалния работодател, биват обстрелвани с тежки въпроси като „Какво ще се случи, ако детето ви отново има нужда да спрете работа, за да се грижите за него?“



Наред с това отговорниците по наемане на кадри са склонни да вярват, че продължителното неработене води до „загуба на форма“ в професионалния път. Applied е анкетирала около 200 специалисти по човешки ресурси и работодатели, откривайки, че за над една трета от анкетираните пропуските в кариерата водят до „избледняване на уменията“ на работниците. 49 процента са убедени, че кандидатите за работа трябва да обяснят прекъсванията в кариерата си.

Коментари по темата: „Кой и защо има „кариерни дупки“ в биографията си”

добавете коментар...

  1. Мъжлендер

    Ясно е от такива новини как човек да не стане Феминист. Ама ако забравим за половете какво толкова се драматизира с тез дупки? Още малко искат човек от както се е родил да няма дупки и да работи неспирно, неуморно, покорно, смирено докато и ако успее да доживее до мизерна пенсия и пак да си търси работа. ЗАЩО НЕ КАЖАТ за КАРИЕРНИТЕ ДУПКИ от ДЪЛГОТО РАБОТЕНЕ НА ЕДНА И СЪЩА МОНОТОННА РАБОТА до ПЪЛНО ЗАТЪПЯВАНЕ. Тези дупки от такава работа са истинските дупки. На всеки човек без значение мъж или жена има правото да почива и да прави паузи щом се налага. Що за бизнес терор и криви предразсъдъци?

Коментар