Windows 7 без поддръжка в Chrome от февруари 2023

Остарялата система Windows 7 скоро ще стане рискова за потребителите
(снимка: CC0 Public Domain)

След броени месеци Google ще прекрати поддръжката на операционната система Windows 7 в своя браузър Chrome. Това несъмнено ще доведе до рязко намаляване на популярността на системата, особено след като и Microsoft спря поддръжката ѝ преди близо три години – през януари 2020 г.

Chrome е най-популярният браузър в света, с дял от 65,7% по данни на StatCounter за септември 2022 г. Липсата на поддръжка за определена ОС в браузъра на Google неизменно води до загуба на интерес към нея от страна на потребителите.



Chrome ще спре да работи с Windows 7 с излизане на версия 110 в началото на февруари 2023 г., съобщи The Verge. По този начин потребителите на Windows 7 ще могат да ползват най-популярния браузър най-много до версия 109.

Точният брой на потребителите, които все още работят с Windows 7, не е известен в момента. Но в края на 2021 г. те са били около 100 милиона, а според StatCounter през септември 2022 г. Windows 7 е била третата най-популярна версия на операционната система на Microsoft след Windows 10 и Windows 11.

В световен мащаб на Windows 7 се пада дял около 10,68% срещу 13,55% за Windows 11 и 71,85% на Windows 10. Версията излезе през 2009 г. и придоби популярност почти мигновено, особено на фона на неуспешната Vista, нейния предшественик.

Едновременно с Windows 7, Google ще прекрати поддръжката в Chrome 110 и на Windows 8.1, друга отдавна забравена операционна система на Microsoft с дял от 2,7% в света.

Първото нещо, с което ще се сблъскат потребителите на Windows 7 и Windows 8.1, след като техните ОС отпаднат от списъка с поддържани системи в Chrome, е повишеното внимание от страна на киберпрестъпниците. Всяка нова версия на Chrome поправя грешки и елиминира уязвимости, което предполага, че старите версии на браузъра крият рискове.

С течение на времето използването на Chrome 109 ще стане опасно поради постепенното увеличаване на броя на откритите в него „дупки”, които нападателите вероятно ще искат да използват.

След това ще последват „санкции” от популярни интернет услуги. Рано или късно те ще спрат да поддържат Chrome 109, в резултат на което някои сайтове ще спрат да работят и ще изискват по-модерен браузър.

С премахване на поддръжката за Windows 7 и Windows 8.1, Google дава пример и на други разработчици на браузъри. Повечето съвременни браузъри, като Brave, Opera, Edge и Vivaldi, нямат собствен енджин и се явяват разклонения на Chrome, така че те също ще спрат да поддържат остарялата операционна система на Microsoft. Разработчици като Mozilla с нейния Firefox вероятно ще тръгнат в същата посока.



По подобен начин в миналото се разви съдбата на Windows XP и Windows Vista. Тяхната поддръжка в Chrome беше преустановена през април 2016 г. Други браузъри последваха примера на Google почти веднага.

Коментари по темата: „Windows 7 без поддръжка в Chrome от февруари 2023”

добавете коментар...

  1. До Ема

    Ема, разбирам да си селяндурка (не селянка, подчертавам) и да говориш неграмотно, ама поне като пишеш, мисли да няма безсмислици като “въобще изобщо”. Как може да има толкова прости неграмотни говеда?

  2. Ема

    Този болкук Chrome , ако въобще изобщо калифицира за браузър е правен от/за олигофрени! Така ,че драма какво ще спират тези няма.

Коментар