Microsoft проправя пътя на ARM/Windows компютрите

Microsoft се опитва да интегрира поддръжка за ARM още на етапа на разработка на ОС
(снимка: Microsoft)

Microsoft бързо увеличава броя на Windows програмите, които могат да работят на ARM-базирани компютри. Компанията дори създаде малък настолен компютър – неттоп, наречен Windows Dev Kit 2023, за разработчиците на ARM-съвместим софтуер.

Windows Dev Kit 2023, известен по-рано като Project Volterra, все още не е предназначен за масово разпространение. В линията Surface на Microsoft също няма нито един неттоп. Този компютър ще позволи на разработчиците по-бързо да създават нови програми и да превеждат вече съществуващи към ARM архитектурата.

В резултат на това, в близко бъдеще вероятно повечето от помощните програми, които потребителите на Windows предпочитат, ще могат да работят на ARM процесори. Самите потребители вече няма да бъдат ограничени до чипове Intel и AMD, когато купуват нов компютър или лаптоп.



Microsoft вече пусна Windows Dev Kit 2023 на водещите пазари – в САЩ, Китай, Германия, Япония и др. Неттопът струва $599. Със сравнително малък размер, той включва 32GB LPDDR4 RAM, бърз 512GB SSD с поддръжка на NVMe и трето поколение ARM процесор Qualcomm Snapdragon 8cx, създаден по 5-нм технология специално за лаптопи и настолни компютри.

Два порта USB Type-C 3.2 Gen 2 и три порта USB Type-A 3.2 Gen 2 са показани на кутията на неттопа. Налични са още Ethernet и Mini DisplayPort, както и безжични модули Bluetooth 5.1 и Wi-Fi 802.11ax, известен още като Wi-Fi 6.

Windows Dev Kit 2023 се различава от обикновения неттоп не само по архитектурата на процесора, но и по наличието на невронен модул в него, който разработчиците могат да използват за своите програми. Например, в Windows 11 такъв модул се използва в стандартната помощна програма Voice Focus за премахвате на фоновия шум.

Windows Dev Kit 2023 ще позволи на разработчиците бързо да създават Win/ARM програми
(снимка: Microsoft)

Очаквано неттопът работи с Windows 11. Microsoft се опитва да интегрира разширена поддръжка за ARM архитектурата още на етапа на разработка на операционната система. За първи път това се наблюдаваше при Windows RT, специална версия на Windows 8 за таблети, пусната през октомври 2012 г. и обучена да работи изключително с ARM. Но експериментът се провали напълно, поради ограничените възможности на самата Windows RT.

С въвеждане на Windows 10 през 2015 г. Microsoft направи още един опит да завладее все още свободния пазар на ARM компютри, този път по-успешен. В Windows 11 поддръжката на ARM е изведена на ново, по-високо ниво.

Преди пускането на Windows Dev Kit 2023, Microsoft се погрижи да интегрира ARM поддръжка в своите платформи за разработка на софтуер. По-специално, такава поддръжка е налична във Visual Studio 2022 17.4. Платформата .NET 7 също работи с ARM. Освен това купувачите на Windows Dev Kit 2023 ще имат достъп до ARM версии на пакета MS Office, корпоративния месинджър Teams и браузъра Edge.

Нарастването на броя на ARM-компютрите с Windows, поради наличието на програми, необходими на потребителите, е от полза преди всичко за самата Microsoft. Това допълнително ще увеличи дела на Windows на световния пазар за настолни ОС, където Microsocft държи 74,99% срещу 14,84% за macOS и 2,81% за Linux (статистика на StatCounter за септември 2022 г.).

Има и някои предимства за производителите на ARM процесори, особено за американската компания Qualcomm, тъй като в момента тя се интересува от нишата на настолните компютри. Основният ѝ конкурент, тайванската MediaTek, предпочита да произвежда процесори изключително за смартфони, таблети и смарт телевизори.

Потребителите също ще имат полза. Всички съвременни процесори ARM се различават от процесорите Intel x86 предимно с по-ниска консумация на енергия и по-малко нагряване по време на работа. Apple доказа това, като премина към собствени ARM решения и пусна тихия лаптоп MacBook Air с пасивно охлаждане.



Несъмнено потенциалният растеж на пазара на ARM компютри и лаптопи е от полза за почти всички, дори за самите производители на компютри. Те ще могат да предложат на купувачите по-голям избор от продукти. Някои доставчици вече произвеждат Windows компютри с ARM. Засега от това страдат само Intel и AMD, които рискуват да загубят част от печалбите си.

Коментар