Създадоха презареждаема микробатерия колкото троха

Изобретиха микро-акумулатори с размери на троха, които могат да захранват носими устройства, импланти и дори смарт контактни лещи (снимка: ITEN)

Французи разработиха микробатерия, която може да се презарежда и е с ултра-малки размери – буквално колкото троха хляб.

Мини-батериите като монети и копчета са популярни и се използват в множество приложения. Те обаче са проблем за околната среда, тъй като не могат да се презареждат. Същевременно попадат на всевъзможни места, даже могат да бъдат глътнати от деца.

Френски новостартиращ бизнес се е заел да промени ситуацията. Фирмата разработва акумулаторни микробатерии, които биха могли да заменят батериите-монети и да се използват за редица други приложения, например свързани микро-устройства и здравни сензори. ITEN, която е основана недалеч от Лион във Франция, си гради име в сферата на „дълбоките технологии“ при акумулаторите.



Миокробатериите на ITEN са изключително малки и могат да бъдат директно интегрирани в електронни схеми. Те са с дебелина между 100 микрона (приблизително два пъти дебелината на човешки косъм) и 2 милиметра дебелина за най-големите. Общо взето – колкото троха хляб.

„Казано по-просто, всеки път, когато имаме електронна верига, потенциално имаме микробатерия“, казва Фабиен Габен, основател на компанията. Подобни микробатерии могат да се използват за проследяване на стоки (в смарт-етикети), за захранване на сензори и часовници. Областта на медицината също може да се възползва от новата технология.

„Микробатериите могат да се вграждат в хирургически инструменти, в невростимулатори, в слухови импланти, в контактни лещи и дори за създаване на свързани контактни лещи“, допълва Габен. „Интересното е фактът, че самото съществуване на подобен вид компоненти отваря цяло ново поле от възможности по отношение на творчеството, нови устройства и нови медицински инструменти.“

Коментари по темата: „Създадоха презареждаема микробатерия колкото троха”

добавете коментар...

  1. Анти ваксър

    Ето поредното потвърждение за чипирането на хората е факт и реалност.

Коментар