80% от фирмите плащат откуп при рансъмуер атака

75% от всички успешни рансъмуъер атаки са реализирали благодарение на човешка грешка у организацията-жертва (снимка: CC0 Public Domain)

Бизнес-лидерите са готови да плащат повече и по-бързо, когато им бъде поискан откуп като част от рансъмуер атака, установи ново проучване. Седем от всеки десет фирми (69%) са преживели рансъмуер атака, според данните на McGrathNicol Advisory. Анализаторската компания обяви констатациите от годишното си проучване на кибератаките с криптиране и искане на плащане, разкривайки разтърсващи подробности за нападенията и за реакциите на бизнеса.

В случай на атака с криптиращ софтуер и настояване за откуп, четири от пет фирми (79 процента) избират да платят откупа, според данните от изследването. Средната сума почти се е удвоила – сега тя е около 1,01 млн. долара. Година по-рано е била около 600 хиляди долара. Това показва, че бизнесите очакват финансовите последици от киберпробива върху бизнеса им да са много по-тежки, отколкото преди 12 месеца.



Срокът за плащане на откуп е съкратен, сочи още проучването. През настоящата година 44% от атакуваните фирми са предали исканите пари в рамките на 24 часа. Година по-рано само 23% от организациите бързаха да платят откупа в рамките на денонощие.

Също така е по-малко вероятно да се проведат преговори с изнудвачите. От тези бизнес-лидери, които са платили откуп при кибератаката, 59% са предпочели да преговарят с киберпрестъпниците, за да намалят финансовите и оперативните щети за своя бизнес. Година по-рано подобен подход са приложили три четвърти от засегнатите. Докладът също така установява, че една на всеки пет организации всъщност не знае, че плащането на откуп финансира престъпни организации.

Измамите чрез електронна поща са най-разпространеният начин за проникване за рансъмуер-бандитите. Схемата се нарича „компрометиран бизнес имейл“, но в немалко случаи става дума за фишинг.

Почти 75% от всички рансъмуъер атаки са реализирали благодарение човешка грешка, докато останалите 25% са резултат от използване на уязвимости и злонамерен пробив.

Коментари по темата: „80% от фирмите плащат откуп при рансъмуер атака”

добавете коментар...

  1. До Тренски

    Напълно съгласен.
    Ето например нашата фирма предлага много добра услуга за рансъмуеър и цените на откуп са достъпни. Как мога да се свържа с теб да се разберем?

  2. Тренски

    Хубаво да си плащат. Важното да са доволни от услугата и цените на откуп да са на достъпен размер в зависимост от доходите на фирмите. Днругите рекетьори са същите антивирусни компании и разни набедени кибер секюрити експерти, които имат интерес да пускат вируси и после да ги оправят.

Коментар