Подземен топлообменник охлажда слънчевите панели

Охлаждане чрез подземен топлообменник повишава ефективността на фотоволтаиците с 11% (снимка: Университет в Алкала)

Учени предложиха нова техника за охлаждане на фотоволтаичните панели: чрез подземни топлообменници. Изследователи от Университета в Алкала в Испания са разработили техника за охлаждане на слънчевите панели, която използва подземен еднофазен топлообменник със затворен кръг, действащ като естествен охладител. Охлаждането е от важно значение за производителността на фотоволтаичните системи.

„Нашите анализи, направени за различни видове жилищни и комерсиални инсталации, показват, че системата е икономически жизнеспособна с периоди на амортизация на инвестицията от 5 до 10 години“, каза изследователят Игнасио Валиенте Бланко.



Техниката на охлаждане включва прикрепването на топлообменник върху задната страна на слънчевия панел за отстраняване на излишната топлина. Топлината се пренася под земята от работна течност, която съответно се охлажда под земята посредством друг топлообменник с П-образна форма. Той бива вкаран в сондаж на дълбочина 15 метра, пълен с естествена вода от водоносния хоризонт под земята.

Съгласно проекта, охладителната система ще се нуждае от допълнителна енергия, за да може да работи помпата, която движи охлаждащата течност, обясниха изследователите.

Учените са тествали охладителната система върху фотоволтаична инсталация без връзка с мрежата, която те описват като „представителна за типичната слънчева ферма с едноосни системи за проследяване“. Експериментът показва, че технологията за охлаждане може да намали работната температура на соларния модул с 13 до 17 градуса Целзий. Това води до подобряване на производителността на модула с около 11%.

Учените представиха системата за охлаждане в „Подобряване на ефективността на фотоволтаични слънчеви модули чрез охлаждане с помощта на подземен топлообменник“ в публикация Journal of Solar Energy Engineering. „С необходимата инвестиция системата е идеално използваема в конвенционални инсталации“, каза Валиенте Бланко.

Коментар