Cray показва нови суперкомпютри с AMD

Нови два суперкомютъра, изградени на базата на процесори AMD Opteron, показва днес компанията Cray. Премиерата ще се състои на изложението за суперкомпютри SC06 в Тампа, Флорида, съобщи cnet.
Машината XT3 обединява множество системи от нисък клас в компютърен клъстер през високоскоростна мрежа. Фирменият чип SeaStar осигурява връзка на системите помежду им и комуникира с всеки един от процесорите Opteron, като използва бърза технология HyperTransport.
Вторият суперкомпютър, Cray XT4, работи с нов чип SeaStar2, който осигурява по-бърз трансфер на данните. В тази машина Cray е вградил специализиран програмируем FPGA чип, придобит от компанията OctigaBay. Чипът може да се преконфигурира, за да изпълнява много бързо конкретни задачи.
Cray планира и подобрен вариант на XT4 с кодово име Baker. Неговият свързващ чип ще бъде доразвит вариант на SeaStar2, наречен Gemini, и ще поддържа новата технология HyperTransport 3.0 за комуникация между системите в клъстера.
Cray трудно оцеляваше на пазара като компания за суперкомпютри. Тя беше закупена и след това продадена от Silicon Graphics, за да стане най-накрая собственост на Tera Computing, която адаптира и името на легендарната компания за векторни суперкомпютри.

Коментар