AMD не смогва с доставките на процесори

Мълвата в РС индустрията, че AMD не може да задоволи глада за процесори, бе потвърдена от самата компания. Проблемът, според AMD, се дължи на засиленото търсене както от страна на ОEМ-те, така и от производителите на системи, съобщава Inquirer.
Междувременно, проучване на американския Computer Reseller News също установи, че AMD не е в състояние да достави достатъчно количество процесори, за да отговори на търсенето от страна на каналите за разпространение.
Много системни интегратори подозират, че недостигът на чипове се дължи основно на сделката между AMD и Dell, която поглъща голяма част от произведените процесори.  
Дефицитът е най-вече при чиповете за десктоп платформи със сокет AM2. За системните интегратори остава опцията да си поръчат от по-старите процесори на AMD.
Вероятно AMD тепърва ще се сблъсква с подобни проблеми. Компанията се опитва да разграничи партньорите си на стратегически, какъвто е голям производител като Dell, и такива, които купуват през каналите за дистрибуция. Това обаче контрастира с имиджа й, изграден в последните години, на шампион в продажбите през канали.
Само от партньорството с Dell компанията очаква да увеличи продажбите си на процесори с 14 милиона до края на 2008 година. Това може да се отрази на доставките през каналите, както се получава в момента, смятат анализатори на пазара.  

Коментар