Новият слънчев капацитет е 10 пъти по-евтин от газа

Фотоволтаичните централи, които се строят сега, ще дават енергия, 10 пъти по-евтина от тази от газ (снимка: CC0 Public Domain)

Изграждането на нови фотоволтаични електроцентрали в Европа може да бъде 10 пъти по-евтино от продължаването на експлоатацията на газови електроцентрали в дългосрочен план, според ново проучване на Rystad Energy – изследователска компания, базирана в Норвегия.

Европа преживя рязко покачване на цените на газа след спада на износа на руски газ, като спот цените на холандския Механизъм за прехвърляне на собственост (TTF) се повишиха до средно 134 €/MWh. Rystad прогнозира, че цените ще се стабилизират на около 31 евро за мегаватчас до 2030 г. Това поставя т. нар. нивелирани разходи за енергия от съществуващите газови централи по-близо до 150 евро за мегаватчас.



„Подобно ниво все още е три пъти повече от това за нови соларни фотоволтаични съоръжения. За да продължат да бъдат конкурентоспособни газовите централи, цените на газа ще трябва да паднат близо до 17 €/MWh, а цените на въглеродните емисии ще трябва да паднат до 10 евро за тон, което в момента е немислимо“, се казва в изявление на компанията.

„Газът ще продължи да играе важна роля в европейския енергиен микс за известно време, но ако нещо фундаментално не се промени, простата икономика, както и опасенията за климата, ще наклонят везните в полза на възобновяемите източници“, каза Карлос Торес Диас, ръководител на дивизията за енергийни анализи в Rystad Energy.

Ако средствата, предвидени за газови съоръжения, бъдат инвестирани във възобновяеми източници, Европа може да замени газа със слънчева и вятърна енергия до 2028 г. По това време общият капацитет би достигнал 333 GW, прогнозира Rystad.

Коментар