Топ 20 предприемачи в тех-сектора загубиха $480 млрд. тази година

Богатството на предприемачите е силно зависимо от акциите на техните компании
(снимка: CC0 Public Domain)

Главните изпълнителни директори на много технологични корпорации често са основатели и притежават големи пакети от акции. Поради това размерът на тяхното богатство обикновено е обвързан с нивото на капитализация на компаниите, които оглавяват.

От началото на годината 20-те най-богати бизнесмени в сферата на технологиите са загубили общо около 480 млрд. долара заради спада в цените на акциите, съобщи Уол Стрийт Джърнъл, позовавайки се на данни от Индекса на милиардерите, изготвян от Блумбърг.



Ако в първите месеци на пандемията нов милиардер се появяваше на всеки 30 часа, то изчерпването на икономическия бум, който тя зададе, доведе до рязък спад в благосъстоянието на най-богатите.

Основателят на Meta – Марк Зукърбърг, например, е загубил лично богатство от 87 милиарда долара от началото на тази година и сега с 37,7 милиарда долара се нарежда на 28-мо място в списъка на най-богатите хора в света, докато в началото на годината можеше да претендира за място в челната десетка. Само за ден след публикуването на тримесечните отчети на Meta богатството на Зукърбърг намаля с 11,2 млрд. долара.

Илон Мъск, най-богатият човек в света, според Блумбърг, е загубил около 58 милиарда долара от началото на годината, като в това не отстъпва на най-близкия си съперник в лицето на Джеф Безос, основател на онлайн магазина Amazon . Последният беше сериозно обезкървен във финансово отношение от развода със съпругата си Макензи Скот, която е единствената жена в списъка на 20-те най-големи милиардери в технологичния сектор.

От началото на годината Макензи е намалила богатството си с 29 милиарда долара, но това може да се обясни с активното ѝ участие в благотворителност. Бившият ѝ съпруг вече има 134 милиарда долара лично богатство, докато съперникът му в рейтинга Мъск разполага с 212 милиарда долара.

Основателите на Google Лари Пейдж и Сергей Брин са сред 10-те най-богати хора в света, но състоянието им също е намаляло с по 40 милиарда долара от началото на годината.

В топ 20 има място и за предприемачи извън САЩ. Например, Джак Ма, основателят на Alibaba Group, е загубил $9,3 милиарда от началото на годината, но все още има впечатляващ капитал от $29,1 милиарда. Неговият сънародник Джан Имин, основателят на ByteDance, която притежава TikTok, дори успя да увеличи богатството си с $10,4 млрд. до $54,9 млрд.



Всъщност Имин се оказа един от двамата милиардери, които успяха да увеличат личния си капитал в технологичния сектор тази година. Вторият късметлия беше Робърт Пера, основател на американската компания Ubiquiti, която е специализирана в производството на оборудване за безжични мрежи. Неговото богатство се е увеличило с 1,3 млрд. долара от началото на годината, достигайки 14,7 млрд. долара.

Коментари по темата: „Топ 20 предприемачи в тех-сектора загубиха $480 млрд. тази година”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Йордане, ти затова ли, така тревожно настояваш, да купуваме, че да не фалират.

  2. Йордан

    Ужас 🙁 Дано ИТ фирмите да не фалират, че тогава каква безработица ни чака 🙁

Коментар