Призоваха за защита на центровете за данни от EMP оръжия

Центровете за данни са уязвими на атаки с електромагнитни оръжия, предупредиха експерти
(снимка: CC0 Public Domain)

Слънчевите изригвания могат да причинят геомагнитни бури, способни да повредят електрическите мрежи и електрониката. Но защита е необходима не само от природни явления – съвременните технологии позволяват генериране на опасен за дейта центъра електромагнитен импулс (EMP) с помощта на устройство с размерите на куфар, което отваря широко поле за изнудване и престъпления.

Известно е, че импулсите от клас G3, предизвикани от слънчево изригване, се появяват относително често и могат да причинят щети както на електрическите мрежи, така и на електрониката. Според експерти от Uptime Institute, линиите с високо напрежение и други подобни обекти са особено уязвими към такива импулси. Но ако буря от ниво G3 заплашва да наруши инфраструктурата, тогава G5 импулс е способен буквално да унищожи трансформатори с високо напрежение, да не говорим за деликатната електроника.



За щастие, слънчевите бури G5 се случват приблизително веднъж на всеки 25 години и естествената защита на Земята може да ни предпази от много от ефектите на геомагнитните бури, въпреки че не винаги помага. Последният голям инцидент се случи през март 1989 г., когато слънчева буря извади от строя електрическата мрежа на Hydro-Québec за 9 часа.

Операторите на центрове за данни обаче няма да имат нужда от толкова силни импулси, за да изпитат проблеми. Дори по-малко интензивните геомагнитни бури имат отрицателно въздействие върху електрическите мрежи и могат да разрушат оборудването за управление на захранването.

Въпреки че UPS устройствата са проектирани да се справят с подобни проблеми, понякога импулсът е в състояние да преодолее защитата. И тъй като в момента не е възможно да се направят точни прогнози за появата на такива импулси, Uptime Institute препоръчва да се изключи основното захранване по време на геомагнитни бури, като се премине към резервни източници на захранване.

Но енергийният резерв може да не е достатъчен, за да изолира временно центъра за данни от електрическата мрежа по време на геомагнитната буря, така че допълнително се препоръчва да се разпределят товарите между различни региони.

На практика никой от операторите на центрове за данни, анкетирани от Uptime, не прилага специални мерки за защита от EMP. Всички природни явления обаче бледнеят пред възможните, създадени от човека импулси, генерирани в близост до центъра за данни. Те могат да повредят не само електрическата мрежа, но и самата електроника.

Американски тестове показват, че атмосферна експлозия на ядрена бойна глава създава достатъчно мощен импулс, за да повреди електропреносните мрежи и електрониката. Разбира се, вероятността за такова събитие е изключително малка. Но не само играчите на държавно ниво имат електромагнитни оръжия – технологията е проста и достъпна за терористи или изнудвачи.

Въпреки че все още няма доказателства за подобни атаки срещу центрове за данни, Uptime Institute препоръчва създаване на зона на изключване около сградите. Тя няма да предпази от атака със специализирани оръжия, но ще позволи на операторите да избегнат атака от аматьори, които използват оборудване с ниска мощност.



За критични съоръжения се препоръчва използване на варианти като клетки на Фарадей (включително за съхранение на резервни части), защитени сървърни стелажи и EMP сензори, които инициират физическа защита на критични зони. Но всичко това са доста скъпи решения, затова се предлага поне да се увеличат запасите от гориво за резервните генератори и да се затегне контролът на достъпа както до самите сгради, така и до помещенията в тях.

Коментар