Kia ще произвежда електромобили в Словакия

Фабриката на Kia в Жилина ще произвежда напълно електрически коли за европейския пазар
(снимка: Kia)

Корейската компания Kia е избрала Словакия като трамплин за производство на електрически превозни средства в ЕС, докато много анализатори прогнозират затваряне на производства в Европа, поради енергийната криза. Местната фабрика ще започне масово производство на електрически превозни средства от 2025 г., съобщи Business Korea.

Плановете на Kia включват производство на малки и средни електромобили, оптимизирани за европейския пазар, в завода на компанията в Жилина, обяви официално Hyundai Motor Group, под чиято шапка оперира Kia. Групата вече произвежда Hyundai IONIQ 5 в Индонезия и планира производство на електрически превозни средства в САЩ. В същото време доскоро Hyundai нямаше планове за разширяване на местното производство в Европа.



Kia Autoland Slovakia е една от ключовите фабрики на Hyundai Motor Group. Заводът започна производство през декември 2006 г., две години по-рано от фабриката за автомобили на Hyundai в Чехия. През май миналата година местният завод произведе 4-милионния си автомобил.

Построен на площ от 1,92 милиона м², заводът е в състояние да произвежда 330 хиляди автомобила годишно и днес от него излизат Kia Ceed, моделът Exceed, базиран на Ceed, както и Kia Sportage. Миналия ноември започна производството на Sportage Hybrid, а през февруари т.г. на plug-in хибрида Sportage.

Електрифицираните версии на автомобили – от хибриди до чисто електрически – вече са много популярни в Европа. През миналата година Kia е продала 116 278 електрифицирани коли на европейския пазар, където делът им за първи път превиши 20%.

В периода януари-септември тази година Kia продаде 103 718 електрифицирани автомобила, което е с 28% повече в сравнение със същия период на миналата година – до голяма степен поради популярността на EV6 и Sportage. След 2035 г. Hyundai и Kia планират да продават 100% електрифицирани модели в ЕС, предвид скорошните решения на Брюксел за отказ от ДВГ.



Поради редица причини, Словакия се смята от автомобилните гиганти за изключително привлекателна за производство в Европа. Според Корейската агенция за насърчаване на търговията и инвестициите, автомобилите представляват 50% от цялата индустрия на Словакия през миналата година, а автомобилната индустрия формира 13% от БВП на страната.

Електрифицирани модели от различни типове произвеждат в Словакия още Volkswagen Group (Volkswagen, Audi и Porsche), Land Rover и Stellantis (Peugeot). Подготовка за производство на електрически превозни средства започна и заводът на Hyundai в съседна Чехия.

Коментари по темата: „Kia ще произвежда електромобили в Словакия”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Радев така и ни разбра,че може да дадем и леко стрелково оръжие и боеприпаси,които произвеждаме в огромни количества.Нямаме и не можем да дадем ракетни системи на Украйна.Важен е жеста и съпричастността.Както и уважението от партньорите в НАТО. Но руската марионетка не разрешава.

  2. Фофу

    Е, то ако се беше случило тук-а, веднага тия същите или други експерти щяха да ревнат, че завода е тук щото сме били бели роби, работели сме на ишлеме, че държавта дала субсидии и все пак сме ощетени … И така, в Задунайска Губерния.

  3. Дупкостан

    Словакия има няколко завода за автомобили, не е само този. Просто на 1000 км от нас стават чудеса, в белия свят. Ние сме първа дупка на кавала на черните държави.

  4. еХперт

    Те си дадоха оръжието и им построиха фабрика. Ами честито, за нас един среден пръст със зелен чорап отгоре.

Коментар