Apple може да отвори по принуда iOS за външни магазини с приложения

Екосистемата на iPhone ще трябва да се отвори за магазини за приложения от трети страни
(снимка: CC0 Public Domain)

Законът за европейските цифрови пазари (DMA) беше приет миналото лято, но влезе в сила едва на 1 ноември тази година. Инициативите, заложени в него, могат да повлияят на Apple да отвори екосистемата на iPhone за магазини за приложения на т.нар. “трети страни”, както и да принуди други технологични гиганти да направят своите платформи по-отворени през 2023 г.

Според ветерана от бюрокрацията на ЕС – Жерар де Грааф, който участва в приемането на DMA, последствията за ИТ пазара ще бъдат значими. Миналия месец той стана ръководител на ново представителство на ЕС, което наред с други неща разяснява последиците от закона на технологичните гиганти.



„Ако имате iPhone, трябва да можете да изтегляте приложения не само от App Store, но и от други пазари от интернет“, казва де Грааф. DMA изисква доминиращите платформи да отворят своите екосистеми за по-малки конкуренти и забранява на Amazon, Apple и Google да дават приоритет на собствените си приложения и услуги.

Въпреки влизането в сила на DMA, от технологичните платформи не се изисква незабавно да реорганизират екосистемите си. ЕС трябва да реши кои фирми са монополисти, за да приложи най-строгите правила спрямо тях.

Според служителя на ЕС, в тази група ще попаднат около дузина големи фирми, чиито имена ще бъдат обявени през пролетта. След това те ще имат шест месеца, за да изпълнят изискванията.

Де Грааф прогнозира, че технологичните гиганти няма да се предадат без съдебни спорове, но подчерта, че е време бизнесът да разбере, че правилата на играта са се променили. Според него, „ключовото послание е, че преговорите са приключили. Може на някои да не им харесва, но това е положението”.



Очаква се в бъдеще DMA да доведе до промяна в правилата за обслужване на клиенти далеч отвъд ЕС, както вече се е случвало в новата история – до глобално ниво.

Според длъжностното лице, новите закони, включително DMA, трябва не само да защитават хората от нечестните практики на технологичните гиганти, но също така обществото да може да извлече пълните предимства на технологиите.

Коментар