Швейцария ще изисква самоличност при крипто-транзакции

Криптовалутите често се използват като платежен инструмент за незаконна търговия
(снимка: CC0 Public Domain)

Швейцарският орган за надзор на финансовия пазар (FINMA) ще затегне правилата за работа с криптовалути, за да се бори по-успешно с прането на пари и други незаконни дейности.

В съответствие с новите правила, гражданите на страната ще трябва да удостоверяват самоличността си, когато извършват транзакции с активи в криптовалута на стойност над 1000 швейцарски франка (около $1000) на месец.



„Виртуалните валути често се използват като платежен инструмент за незаконна търговия, по-специално при трафик на наркотици, в тъмната мрежа или за плащане на откуп след кибератаки. Рискът от пране на пари в цифрови активи се повишава от потенциалната анонимност, както и от скоростта на транзакциите и техния трансграничен характер“, се казва в изявление на FINMA.

Според публикация на Coin Desk, новите правила ще се прилагат за транзакции, свързани с конвертиране на криптовалути в други цифрови активи или пари. Понастоящем Швейцария има подобно правило, но ограничението за извършване на транзакции с криптовалута над 1000 франка се нулира всеки ден.

FINMA счита това правило за недостатъчно, тъй като остава възможност за разделяне на големи плащания на по-малки с цел извършване на незаконни дейности.

Затягането на правилата обаче не среща подкрепа сред жителите на страната и компаниите за криптовалута, които, наред с други неща, се опасяват, че данните на собствениците на цифрови активи могат да бъдат обект на хакване. Въпреки това регулаторът одобри новите правила.

Коментари по темата: „Швейцария ще изисква самоличност при крипто-транзакции”

добавете коментар...

  1. Истина

    Тея се самозакопаха. Сега всеки ще избягва техната скапана държава и банките им 🙂 .
    Нищо и никой неможе да те закопае колкото сам да се закопаеш.
    А как е тръгнало той и доларът не се позва на изток от арабите много много освен за заеми от Китанй на САЩ 🙂 .
    Браво браво язък че България е пълна с такива които ще изпуснат кокъла и няма да направят обратното и да станем офшорка на Балканите.

Коментар