Странен полупроводник открива нов път за електрониката

Откритието на германски учени обещава нова перспектива за електрониката
(снимка: TUM)

Германски учени възнамеряват да създадат полупроводник, който шеговито може да бъде наречен транзистор на Шрьодингер. В известен смисъл той е и не е едновременно полупроводник, което е близко до известния мисловен експеримент с котка, която е едновременно жива и мъртва.

Най-простото полупроводниково устройство е диод. Той провежда ток в една посока, което се дължи на неговата структура – комбинация от два полупроводникови материала с различна проводимост.Материал с електронна проводимост (n-тип) се получава чрез легиране на силиций с фосфор, арсен или антимон, което добавя свободни електрони към него. А легирането с бор, алуминий и галий свързва свободните електрони и превръща материала в полупроводник p-тип (дупка).

Група изследователи от Техническия университет в Мюнхен (TUM) са открили материал, който в зависимост от температурата демонстрира n- или p-проводимост или дори се изключва.

Разработван в продължение на 12 години, материалът Ag18Cu3Te11Cl3 се състои от сребро, мед, телур и хлор и демонстрира n- или p-проводимост без легиране, което обещава да промени драстично подхода към производството на полупроводници.

За да направите np преход или просто казано диод, е достатъчно да създадете температурна разлика от няколко градуса в новия материал. Важното е, че работната температурна разлика е в диапазона на стайната температура, което означава, че материалът е готов за незабавна практическа употреба.

Необикновеният полупроводник осигурява n-проводимост при 22°C и p-проводимост при 35°C. Ако се премахне температурната разлика, диодът на това място няма да стане електронно устройство. При създаване на температурна разлика, диодът ще се появи отново.С транзистор на основата на такъв материал ще се случва същото. Равномерното нагряване (или охлаждане) ще го изключва от електронната верига, а температурният градиент ще го върне обратно във веригата. В този случай, физически, транзисторът винаги ще остане на едно и също място.

Учените все още не са разкрили идеите си за внедряване на откритието в реална електроника, но са убедени, че новият полупроводник със сигурност има огромен потенциал за приложение в практиката.

Коментари по темата: „Странен полупроводник открива нов път за електрониката”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Цял проводник , бай тошо го беше открил когато козите му бяха и живи и мъртви.

Коментар