Американски фирми за чип-оборудване пред загуби от санкциите

Санкциите на САЩ срещу Китай целят да осуетят производството на чипове по напреднали технологии   
(снимка: CC0 Public Domain)

Американските компании, които доставят оборудване за производство на чипове, се опасяват, че поради санкциите, наложени на Пекин, конкуренти от други страни, които все още не са подкрепили тези санкции, могат да заемат тяхното място. В отговор те бяха помолени от Белия дом да изчакат няколко месеца.

Министърът на търговията на САЩ Джина Раймондо заяви на местните фирми, че може да им се наложи да изчакат около девет месеца, преди Вашингтон да убеди съюзническите страни да се присъединят към санкциите срещу китайската полупроводникова индустрия, предаде The Register.



През седмицата стана ясно, че властите в САЩ вече преговарят с японски, корейски и европейски партньори, убеждавайки ги да подкрепят санкциите срещу Китай. Но въведените от Вашингтон ограничителни мерки не устройват самите американски играчи, чието място, макар и за сравнително кратко време, ще бъде заето от конкуренти от други страни.

По-конкретно, калифорнийската Lam Research, която произвежда оборудване за производство на силициеви пластини, заяви, че поради антикитайските санкции компанията може да пропусне печалби в размер на $ 2,5 млрд. през 2023 г. Друг производител от тази индустрия, Applied Materials, съобщи на инвеститорите, че само през текущото тримесечие може да загуби до $0,5 милиарда.

В отговор американските власти заявиха, че вече работят по споразумение, според което Холандия (където е ASML) и Япония (Canon и други компании) ще се присъединят към антикитайските санкции. Преговорите по това споразумение могат да отнемат от шест до девет месеца, каза Раймондо на среща с производители.

Но преговорите може да продължат и по-дълго, според пазарните анализатори. Американските съюзници ще трябва да наложат експортни санкции на собствените си полупроводникови компании, а това е много болезнено, тъй като индустрията преживява трудни времена.



В края на ноември в Холандия ще пристигне американска делегация, водена от заместник-министъра на търговията Алън Естевес. Практиката показва, че Вашингтон обикновено успява да намери убедителни аргументи за санкции – това се потвърждава от случаите с уелския завод Newport Wafer Fab и забраната на телекомуникационното оборудване на Huawei във Великобритания.

Коментар