Канада първа призна ядрената енергия за екологична

В исторически план Канада винаги е била силна в ядрената енергия
(снимка: CC0 Public Domain)

Федералните власти на Канада първи в света узакониха ядрената енергия като екологична. От една страна, това е принудена мярка, но от гледна точка на здравия разум е отдавна закъсняла стъпка, предвид ситуацията на енергийния пазар.

Всички държави, които се заинтересовани от растеж на икономиката си, залагат на ядрената енергия – някои интензивно, като Франция, други предпазливо, като Япония. Има и държави с пълен отказ от ядрената енергетика, най-ярък пример за които е Германия, но това е изключение, което само подчертава световната тенденция.



Последствията от авариите в атомните електроцентрали са ужасни. За щастие, технологиите за използване на „мирния атом” не стоят на едно място и са се развили до състояние, което е достатъчно надеждно за безопасна експлоатация на АЕЦ.

Канада исторически е била силна в ядрената енергия. Множество „зелени” инициативи от последните две десетилетия не успяха да унищожат местната ядрена индустрия. Освен това за съседната държава САЩ въпросът за евтината електроенергия е въпрос на икономическо оцеляване.

Преди година в САЩ беше приет Закон за намаляване на инфлацията (Inflation Reduction Act), който директно залага на ядрената енергия като една от клаузите си и почти я приравнява с чистата енергия. За Канада това е сигнал, че ще трябва да следва същия път.

Наскоро федералното правителство на Канада документира статуса на ядрената енергия като екологична, съобщи World Nuclear News. Формулировката все още е компромисна – за екологично чисти се признават малките модулни реактори (SMR), плановете за изграждане на които вече са одобрени (пускането им се очаква около 2028 г.). Пълномащабните атомни електроцентрали остават засега извън документа, но този въпрос се обсъжда и може да се очаква големите реактори също да получат статут на екологично чисти.

Формално, признаването на ядрената енергия (във вида на малки модулни реактори) като екологична е узаконено като разрешение за преференциални инвестиции в SMR заедно с други видове възобновяема и нисковъглеродна енергия. По-специално, за такива инвестиции се предвижда данъчен кредит от 30% от сумата на инвестицията. За да стимулира подобни проекти, Канада възнамерява да отдели 6,7 милиарда канадски долара (5 милиарда USD) за пет години, започвайки през 2023-24 г.



„Включването на ядрената енергия в данъчния кредит за инвестиции в чиста енергия е голяма крачка напред за индустрията и страхотна новина за нашия климат и икономика”, каза Джон Горман, президент и главен изпълнителен директор на Канадската ядрена асоциация (CNA).

От много години асоциацията настоява, че ядрената енергия е чиста и трябва да бъде ключова част от стратегията на Канада за поддържане на енергийната сигурност, като същевременно намалява емисиите до нетната нула.

Коментари по темата: „Канада първа призна ядрената енергия за екологична”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Много е зелена, да. Докато стане авария.
    След което изведнъж се оказва, че дадена държава трябва да се раздели с много хиляди квадратни километра територия за много хиляди години.
    За рамера на нашата държава ще е примерно една четвърт – колко му е. Важно е от РосАтом да не остават гладни милите.
    Ура другари, довечера на Позтинано ще има банкет е кебапчета и специален руски състав ще свири и танцува казачок.

  2. Филанкишията

    Ами както си се складират по принцип – в специални хранилища.

    Време е “зелените” политици да кажат какво да правим със старите ВЕИ -та.
    Могат ли да се рециклират,колко ще струва и т.н.

  3. Надежда Василева/автор/

    И как ще се складират отпадъците?

Коментар