Нови сътресения на ИТ пазара се задават от Азия

Ключови ИТ продукти и компоненти отново могат да се окажат в недостиг скоро заради локдауните в Китай (снимка: CC0 Public Domain)

Китайският лидер Си Дзинпин настоява, че няма да има отклонение от политиката за „нулев Covid“. Ала продължаващият хаос, който политиката на неговото правителство поражда, може да се види по случващото се в завода на Foxconn в град Джънджоу. И тенденцията обещава нови сътресения по глобалните търговски вериги.

Това, което доведе до срив на най-голямата в света поточна линия за компютри на Apple, бяха страхът и паниката. Foxconn – компанията, която управлява тази огромна фабрика – е потърпешва от негъвкавия, строг, безпощаден подход за „нулев Covid“ в Китай.



От началото на октомври страната навлезе в нов рунд на яростната си битка с популярната зараза. Световните медии съобщават, че различни части от Китай биват рязко, внезапно затваряни. Преди броени дни шанхайският Дисниленд бе заключен, при което туристите останаха вътре – „докато не дадат три поредни отрицателни теста“.

В последния репортаж на BBC от фабриката на Foxconn се рисува картина на паникьосани служители, които имат спешна нужда да избягат в името на собствената си безопасност. Хората казват, че се страхуват за живота си.

На никого не помага това, че мениджърите във фабриката повтарят как „няма Covid инфекции във фабриката“. Сред служителите се носят слухове, подклаждани от медийните анонси за „симптоматични“ инфекции тук-там.

В крайна сметка на стотици хиляди работници бе наредено да не напускат огромния индустриален комплекс. След като работниците бяха ограничени само до общежитията и други части на фабриката, мелницата за слухове се ускори още повече.

Сред блокираните във фабриката вече се говори, че армията ще влезе и ще поеме контрола. На фона на чудовищния локдаун от отминалата зима и пролетта подобна хипотеза изглежда съвсем реалистична за работниците.

Само преди ден се разчу новината за смъртта на 3-годишно дете, което заради Covid-мерките не е получило медицинска помощ навреме и е починало от натравяне с газ в дома си. Бащата написа в социалните медии, че не е могъл да се свърже с местната служба за бърза помощ, а Covid-пазачите на жилищния комплекс не са му позволили да излезе и да отведе сина си до болница.



Като се има предвид тепърва задаващата се зима – период, когато традиционно вирусите избуяват – може да се очаква, че Covid локдауните в Китай ще продължат все така строго и безпощадно, дори с цената на починали от всякакви други проблеми и заболявания.

Ще продължи и общественото напрежение, особено във фабрики като тази на Foxconn. Това неминуемо ще се отрази на глобалните вериги за доставки на стоки и компоненти.

Коментари по темата: „Нови сътресения на ИТ пазара се задават от Азия”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Йордане можеш да бъдеш сигурен, че уигйовците от изток далеч надхвърлят уигйовците от запад. Преди година или две точно това си приказвахме с един приятел в САЩ и той ми казва, че има телефон за 300 долара при заплата 3000. На сестра му приятеля в Бг има телефон за 1200 лв при заплата 1200 лв. И не говорим за такъв взет с план на намаление, а марков от магазин.

    Ако с нещо уигйовците от запад надхвърлят (за сега) тези от изток са пик-ап траковете и джиповете. Но това е въпрос на сериозни финансови доходи и далеч надхвърля нашите възможности.

    И в тази връзка стигнахме до извода, че Хамъра е най-якото което съвремнната техника предлага за избиване на комплекси. Ако Хамър не може да помогне, значи науката е безсилна.

  2. Йордан

    А пък лигльовците от запад ще получат депресия, защото телефончето им е пристигнало с два месеца закъснение.

Коментар