Toshiba поскъпна след оферта за 15 милиарда долара

Акциите на Toshiba се покачиха, след като фондът JIP предложи 15 млрд. долара за компанията
(снимка: Toshiba)

Японският инвестиционен фонд Japan Industrial Partners (JIP) подаде оферта за придобиване на Toshiba за сумата от 2,2 трилиона йени (15 милиарда долара). На този фон акциите на производителя на електроника поскъпнаха с 2% на борсата във вторник, 8 ноември.

Консорциум, воден от JIP, е предпочитаният от Toshiba купувач, според Nikkei. Фондът планира да набере 1 трилион йени финансиране от японски компании, като поне 10 от тях вече са наддавали за сделката. Самата JIP ще инвестира около 100 трилиона йени.



До 7 ноември JIP все още не е получила писмени гаранции от финансови институции за участие в придобиването на Toshiba. Преговорите за финансиране се очаква да приключат до края на ноември, ако Toshiba приеме офертата. Компанията засега се въздържа от информативни коментари.

Говорител на Toshiba отбелязва пред Ройтерс, че корпорацията не може да „дава информация за кандидати, включително инвеститори, тъй като това може да подкопае справедливия процес“.

Според агенцията, оферта за изкупуване на акциите на Toshiba подготвя и друг японски инвестиционен фонд – JIC. Той преговаря с базираната в САЩ Bain Capital и азиатската Азия MBK Partners за формиране на конкурентен консорциум, наддаващ за Toshiba.

JIP и JIC се обединиха по-рано през 2022 г. за съвместна оферта за закупуване на Toshiba, но впоследствие възникнаха разногласия между фондовете – според Ройтерс, те произтичат от желанието на JIP да запази ръководството на Toshiba след приключване на сделката.

Както отбелязва Блумбърг, предложените 15 милиарда долара за закупуване на Toshiba са в съответствие с пазарната капитализация на компанията, базирана на обменния курс към 7 ноември 2022 г.



През април 2022 г. Toshiba обяви, че започва да събира предложения от инвеститори и спонсори за преструктуриране на бизнеса, включително продажба и приватизация. Инвестиционната банка Nomura Securities действа като консултант при намирането на купувачи и разглеждането на заявления. Компанията приемаше заявления до юни 2022 г., но в крайна сметка до сделка не се стигна.

Toshiba отчете оперативна загуба от 4,8 милиарда йени (35,6 милиона долара) за тримесечието април-юни 2022 г., докато година по-рано регистрира оперативна печалба от 14,5 милиарда йени. Експерти, анкетирани от Refinitiv, очакваха печалба от 19,4 милиарда йени. Оперативната загуба на корпорацията е първата от две години.

Коментар