Forrester: устойчивост и IoT оглавяват прогнозите за 2023

През 2023 г. фокусът в проектите за смарт-градове ще се измести от умното осветление и мрежовата свързаност към интелигентните решения за безопасност, очаква Forrester (снимка: CC0 Public Domain)

Как изменението на климата влияе върху периферните изчисления? Ами върху IoT? Изменението на климата и „осиротели“ IoT устройства ще са ключови за промените в ИТ индустрията през следващата година, прогнозира Forrester в най-новия си доклад. Очакванията за тенденциите през 2023 г. говорят предимно за периферните изчисления, обхващайки целия спектър на бизнес-сценарии.

Най-новият доклад на Forrester бе публикуван в началото на месеца. Ето основните изводи от нeго:

Нулево доверие и конфиденциални изчисления

Нулевото доверие се превърна в по-често повтарян рефрен напоследък на фона на шокиращия ръст на киберзаплахите, огромния брой профили и технологични инструменти, които хората използват, икономическата криза.



Forrester прогнозира, че разработчиците ще започнат да използват периферни изчисления и периферно съхранение за конфиденциални изчисления в опит да подобрят сигурността. Нулевото доверие и многооблачните среди мрежа са два нововъзникващи пазара, които обещават динамично развитие в идната година.

„Осиротелите“ IoT устройства могат да се натрупват

Доставчиците на IoT също усещат икономическата криза и нейните възможни последващи ефекти. Какво се случва, когато услуга, изградена с дадени предимства – например естествен език, динамични актуализации и проактивна поддръжка – вече не може да общува с „кораба-майка“, защото самата компания е загинала на фронта на икономическата криза? Никой не може да разреши тази ситуации пълноценно.

Ако дадена IoT компания спре да работи, това може да остави хиляди малки, масово произвеждани устройства „осиротели“. Forrester прогнозира, че икономическият спад може да унищожи повече от 350 милиона IoT „тухлички“, като се започне от високоговорители и се стигне до е-велосипеди.

Edge и IoT за земеделието

Според Venture Scanner и Forrester, IoT решенията за продуктивност в земеделието са се превърнали в индустрия за 16,5 милиарда долара. Както изменението на климата, така и геополитическата обстановка имат голямо въздействие върху селското стопанство днес.

Производството на храни, поддържано от Edge и IoT технологии, се посочва като възможно решение в условията на недостиг на работници, промени във веригите на доставки и все по-жестоките суши в много региони. IoT периферните устройства могат да облекчат работата на земеделците чрез наземни, въздушни и космически сензори плюс периферна обработка и анализи за наблюдение на водата и химията.



Gartner също сочи, че осъзнаването на изменението на климата ще продължи да бъде силен фактор за промяна на бизнес-практиките по света. Отговорността за екологията вече е на дневен ред веднага след печалбите и приходите, когато става дума приоритетите на инвеститорите.

Умните градове – промяна на потенциала

Интелигентно улично осветление, енергиен мониторинг, повсеместна мрежова свързаност – за тези неща се говори вече години. Въпреки това Forrester прогнозира, че описаните удобства е малко вероятно да върнат в града работещите хора, които са избягали в градската периферия или селските райони по време на пандемията.

Вместо това, според Forrester, хората ще вземат решения по-скоро предвид повишените нива на престъпност и опасенията за обществената безопасност. Това ще е по-същественият фактор, когато става дума за умни градове.

Starlink – с фокуса върху бизнеса?

Starlink, звеното за сателитен интернет на SpaceX, е нещо повече от фирма; това е явление, което хората трябва да следят, когато става дума за тенденциите в телекомуникациите, казва Forrester. И прогнозира, че компанията ще премести фокуса си от домашните си клиенти към бизнеса. Домашните потребители ще продължат да използват услугата, но може да очакват повече несгоди, защото вече няма да са най-важните за компанията.



5G ще продължи да бъде най-важната технология за комуникационните оператори долук, на земята. Бавното внедряване на 5G в селските и отдалечените райони означава, че бизнеси като умните трактори и други смарт-технологии за индустриалното земеделие, производството и енергетиката могат да бъдат основни клиенти на сателитните доставчици.

Коментар