Първите смартфони с Wi-Fi 7 излизат тази година

До края на годината на пазара ще се появят смартфони с поддръжка на Wi-Fi 7
(снимка: CC0 Public Domain)

Стандартът Wi-Fi 7 все още не е одобрен, но устройства, които са съвместими с новите безжични технологии, вече пътуват към пазара. Първите смартфони с поддръжка на Wi-Fi 7 ще излязат преди края на тази година.

Появата на подобни устройства стана възможна благодарение на новия чипсет MediaTek Dimensity 9200. В момента за най-модерни се считат телефоните и мрежовото оборудване с поддръжка на Wi-Fi 6 и Wi-Fi 6E.



Новият високопроизводителен мобилен процесор MediaTek Dimensity 9200 осигурява 10% увеличение на производителността при многоядрени натоварвания, 32% увеличение на графичната производителност и 25% намаление на консумацията на енергия в сравнение с предшественика си, отбелязва CNET.

Но от гледна точка на комуникационните възможности едно от най-важните предимства на новата SoC е поддръжката на Wi-Fi 7 – стандарт за безжична комуникация, чиито окончателни спецификации и дори името все още не са официално одобрени от Wi-Fi алианса.

Все още не е ясно и дали средният потребител ще може да се наслади на всички предимства на Wi-Fi 7. По-специално, новият стандарт предлага скорости на безжичната връзка до 30 Gbps в сравнение с 4,8 Gbps на Wi-Fi 6E, но средните скорости на интернет сега са много по-ниски.



Дори Wi-Fi 6E не е достатъчно разпространен – този стандарт предполага използване на честотна лента от 6 GHz в допълнение към честотните ленти от 2,4 GHz и 5 GHz, които вече присъстват в Wi-Fi 6. Въпреки това, собствениците на смартфони с чип Dimensity 9200 ще бъдат готови за Wi-Fi 7, когато и мрежовите устройства започнат да го поддържат.

Коментар