IDC: Операторите вдигат цените – започват с мобилните услуги

Телекомуникационните оператори са в неудобно положение: хем трябва да вдигнат цените, за да покриват нарасналите си разходи, хем да не отблъснат клиентите, отчита IDC (снимка: CC0 Public Domain)

Разходите за телекомуникационни услуги се очаква да нараснат тази година. Стойността на глобалния телеком-пазар ще достигне $1,6 трилиона, според Тракера на телеком-услугите на IDC, който се публикува два пъти в годината.

Данните са „малко по-оптимистични“ от тези, публикувана през май, поради влиянието на инфлацията по света, отбелязва IDC. Много оператори по света повишават цените на своите услуги, така че потребителите ще трябва да харчат повече за комуникациите си. Съответно общата стойност на пазара ще се покачи повече от първоначално очакваното.



IDC повиши прогнозата си за разходите за телекомуникации само с 0,3% в Америка, но с 0,9% в EMEA, тъй като Европа се бори с по-висока инфлация от останалата част на света. Фактор за това са нарастващите цени на енергията. Все пак регионът с най-бърз общ прогнозиран растеж е Азиатско-Тихоокеанският. Така е отчасти поради инфлацията, но по-скоро защото някои пазари в региона имат относително по-ниска наситеност на телекомуникационния пазар, отбелязват анализаторите.

Покачването на тарифите на телеком операторите най-често започва с мобилните си услуги. „Повечето от операторите първоначално се фокусираха върху мобилната част на пазара, като вдигнаха средните цени с висок едноцифрен процент. Това беше направено, защото мобилната секция представлява основна част от всеки пазар на телекомуникационни услуги, следователно резултатът от подобно действие е видим по-рано“, коментира IDC.

Анализаторската фирма добави, че фокусът върху мобилните услуги за потребителите има и друг източник – операторите имат по-малка ценова гъвкавост при своите фиксирани и корпоративни услуги, където често са налице многогодишни договори, съответно са предвидени санкции, свързани с всякакви промени. Поради това IDC очаква разходите за мобилни услуги през 2022 г. да нараснат с 0,7%.

Повишаването на цените може да доведе до намаляване на търсенето, някои фирми дори ще се противопоставят или просто ще се отказват, защото не могат да си позволят да плащат тези цени. Но, според IDC, телеком-услугите вече са толкова важни, че се считат за основни ютилити фактори. Затова „намаляването на търсенето най-вероятно няма да бъде огромно“.



„Това поставя телекомуникационните оператори в неудобно положение“, коментира Крешимир Алич, изследователски директор на дивизията за телеком услуги в IDC. „Поддържането на стабилни маржове ще изисква допълнителни увеличения на цените. Способността [на операторите] да балансират внимателно между двете сили ще определи бъдещото развитие на телекомуникационните пазари в отделните страни, региони и целия свят“.

Коментари по темата: „IDC: Операторите вдигат цените – започват с мобилните услуги”

добавете коментар...

  1. Коко Н

    Не мисля,че работят на загуба.
    Аз си смених оператора с по-изгоден.

  2. Йордан

    Умниците от ЕС са се съберат и да измислят как да спрат инфлацията. Безумие е това, което се случва в момента.

Коментар