Еврокомисията обяви край на рецесията

През следващата година има вероятност икономиката да нарасне с 0,75%, а през 2011 г. – с 1,5%. Възстановяването се дължи предимно на подобряване на световната търговия и финансовите условия. Паричната политика и правителствените разходи също стимулират подема, съобщи Европейската комисия.

Няколко фактора ще ограничават растежа през 2010-та, като понижават търсенето на европейски стоки и услуги. Сред тях са по-високите нива на безработица и необходимостта от намаляване на дълговете както на домакинствата, така и на предприятията.

Очаква се безработицата да надхвърли 10% през 2010 г., а публичният дълг да се повиши до 7,5% от БВП в Съюза.

След като останаха сравнително непроменени по време на рецесията, потребителските цени също се очаква да се повишат, но инфлацията ще се задържи сравнително ниска. Различията в инфлацията между държавите ще бъдат по-незначителни, отколкото бяха преди кризата.

Подемът може да се окаже учудващо силен през идните месеци. Все още не е ясно обаче дали ще бъде траен. Следващата прогноза на Комисията излиза през февруари и ще разгледа големите страни от Европейския съюз.

Коментар