ЖП компания е сред най-големите купувачи на слънчева енергия в Европа

Железопътният транспорт се опитва да постигне въглеродна неутралност
(снимка: CC0 Public Domain)

Влаковете стават все по-екологични. Показателно за тази тенденция е, че френска железопътна компания се превърна в един от най-големите купувачи на слънчева електроенергия в Европа

Държавната жп компания SNCF Voyageurs подписа 25-годишен договор за закупуване на електроенергия от възобновяеми източници. Това е най-голямото корпоративно споразумение за закупуване на електроенергия (PPA) във Франция до момента и едно от най-големите в Европа, според компанията.



Споразумението доближава SNCF Voyageurs до целта 40-50% от трафика на пътническите влакове във Франция да се захранва от слънчева енергия до 2026 г., коментира сделката Cleantechnica.

Железопътният транспорт остава един от най-големите потребители на електрическа енергия и в резултат на това генерира огромни емисии на парникови газове. С преминаване на влаковете към възобновяема енергия, както и към водородно гориво, жп транспортът обещава да постигне въглеродна неутралност с течение на времето.

Закупуването на чиста енергия за SNCF Voyageurs се извършва от дъщерното дружество SNCF Énergie. Такива договори се сключват още от 2018 г., като до момента са подписани осем споразумения.

Последният договор е най-големият. Той предвижда всяка година SNCF Voyageurs да получава около 207 GWh от четири нови слънчеви електроцентрали с общ капацитет от 146 MW. Цялата закупена енергия ще бъде използвана за обслужване на движението на пътнически влакове, управлявани от SNCF Voyageurs.

Желанието на SNCF Voyageurs да направи пътническия железопътен транспорт абсолютно чист заслужава адмирации. Но не е ясно как компанията ще компенсира увеличените разходи – дали ще вдигне цената на билетите или ще разчита на субсидии и така наречената „зелена” тарифа, което е най-вероятно.



В същото време Франция остава движещата сила за използване на ядрената енергия в Европа и възнамерява активно да изгражда нови атомни електроцентрали. Подобни планове кроят и други държави, след като по-рано бяха отхвърлили ядрената енергия като чиста.

Коментар