Дронове куриери ще доставят стоки и в дъждовно време

Дронът-куриер, който не се бои от дъжд, ще влезе в експлоатация през 2024 г.
(снимка: Amazon)

Нов куриерски дрон на гиганта в онлайн търговията Amazon е по-малък и по-тих от предишните модели. Освен това той може да лети дори при слаб дъжд. Това е пореден опит за реализиране на амбициозния проект на компанията за автоматизиране на доставката на стоки.

От около 10 години Amazon работи върху дронове, способни да доставят пакети с тегло до 2 кг в рамките на 30 минути след поръчка. В допълнение към съкращаването на времето за доставка, тези дронове могат значително да намалят и разходите за услугата. В повечето случаи куриерите все още носят колети на купувачите с наземен транспорт.



Новият дрон MK30 ще влезе в експлоатация през 2024 г. и ще замени съществуващия MK27-2, който ще започне да се използва за доставки в избрани градове в Калифорния и Тексас преди края на тази година. Подобреният вариант има по-голям обхват, може да работи в по-широк температурен диапазон и поддържа нови функции за безопасност. В допълнение, новият дрон произвежда по-малко шум.

Ще минат години, преди Федералната авиационна администрация на САЩ да одобри масова доставка на стоки с дронове, но засега регулаторът издава одобрения за тестови доставки – ако те, според него, не представляват значителен риск за безопасността.

Програмата за самоуправляващи се доставки на Amazon досега беше измъчвана от множество проблеми, от повтарящи се забавяния на проекти до инциденти с катастрофи с дронове, отбелязва Блумбърг. Освен това компанията се конкурира в тази област с Alphabet, Walmart, United Parcel Service и многобройни неясни стартиращи компании, всички от които се опитват да убедят регулаторите, че доставките могат да се извършват безопасно.



Amazon представи новия дрон по време на пресконференция в обект за разработка и производство на роботи близо до Бостън. По-рано компанията демонстрира роботизирана ръка, способна да идентифицира и хваща отделни стоки, която потенциално е крайъгълен камък в нейната стратегия за повече автоматизиране на складовете и намаляване на зависимостта от човешки ресурс.

Коментари по темата: „Дронове куриери ще доставят стоки и в дъждовно време”

добавете коментар...

  1. :o)

    Хиляди опити да се спести работна сила и човешки заплати 🙂
    Дроновете могат да работят 24/7 , не взимат заплата и не мрънкат, нямат осигуровки и дори да умрат, на никой не му пука 🙂

Коментар