Brother MFC-B7715DW – икономичен и здрав мултифункционал за офиса и дома

Лазерният монохромен MFC-B7715DW е икономично устройство с четири основни функции: печат, копиране, сканиране, факс (снимки и видео: Мария Малцева / TechNews.bg)

Макар че днес бизнесът е дигитализиран и голяма част от важните обществени услуги се доставят електронно, в много случаи ни се налага да разпечатаме документи. И в дома, и в малкия офис понякога е нужен принтер. За такива случаи е проектиран Brother MFC-B7715DW – здрав, икономичен мултифункционален апарат за обща употреба в дома, домашния офис, малкия и среден бизнес.

Лазерният монохромен Brother MFC-B7715DW е част от серията устройства TonerBenefit, които се отличават с икономичен печат, с възможно най-ниски разходи за отпечатване на страница с включения оригинален тонер. Някои от ранните потребители, които са заменили съществуващите си принтери с този модел, споделят със задоволство, че са забравили проблема със засъхващите печатащи дюзи на предишните си мастилено-струйни устройства и сега са спокойни, че когато им потрябва печатане, ще го имат безпроблемно. Освен това при не особено натоварено използване тонерът им стига за месеци напред.

Трябва да се признае и, че чисто физически устройството е доста здраво и издръжливо. Brother казва, че мултифункционалите от линията са изработени „от издръжливи материали” и имат „здрав корпус”. Уверихме се в това по време на тестването. Тъй като тестовият модел пристигна без кутия, а се наложи доста да го возим, носим, вдигаме, поставяме, местим и побутваме насам-натам – както показват снимките и видеото, той е непокътнат.

Основни характеристики

Brother MFC-B7715DW има четири основни функции: печат, копиране, сканиране, факс.

Дейностите по печат и копиране са в режим на по-малко от 50 dB. С това моделът не е най-тихият на пазара, но категорично не натоварва сетивата със затормозяващо слуха бучене по време на отпечатването. В останалото време е тих досущ като уред, който не се използва.

Пестелив е и от гледна точка на енергийно потребление. Консумацията на електроенергия е 475W при печат, 42W в режим на готовност и 6,2W в режим на почивка. Има и тих режим на печат с консумация 260W. Типичната консумация на енергия е 1,348 kWh седмично. Разбира се, най-пестеливите биха могли и да го изключват, особено ако задачите по печат се случват рядко.

По подразбиране този уред идва с оригинален тонер Brother TN-B023 за 2000 страници на цена от само 49 лв., както и с оригинален барабанен модул Brother DR-B023 с приблизителен капацитет от 12 000 страници.

Печат

MFC-B7715DW печата черно-бяло със скорост до 34 страници в минута, което е повече от достатъчно за ползване в дом, домашен офис, малък или даже средноголям офис. Има функция за двустранен печат – нещо „задължително” за съвременния принтер както заради удобството, така и за пестене на хартия. При двустранен печат потребителите могат да очакват по около 16 листа в минута.

Тонерът, включен в комплекта, би трябвало да е достатъчен за около 2000 страници.


Тавата за хартия побира 250 листа, така че трябва да се „презарежда” по-често, но това едва ли е голямо затруднение. Има и автоматично листоподаващо устройство за 50 листа. Производителят казва, че машината е разчетена за натоварване докъм 2000 страници на месец.

Освен в най-традиционния формат A4, устройството може да печата върху хартия А5 и А6, както и пликове за писма. За целта в тавата има подвижен ограничител, подпомагащ правилното поставяне на хартията. Двустранният печат обаче е приложим само при размер А4. Машината работи с обикновена и рециклирана хартия (от 60 до 163 г/м2).

Копиране

Копирната функция, вградена в модела, е оразмерена също за малък офис или дом. Могат да се копират документи с размер до А4.

Тъй като не се очаква да се копират и печатат висококачествени цветни изображения, стандартната резолюция от 600×600 dpi е предостатъчна за черно-белите копия. Все пак има и режим на висококачествено отпечатване при 2400 x 600 dpi.


Възможно е увеличение/намаление в диапазона от 25% до 400% със стъпка през 1%. От гледна точка на скорост пределът за копирането е същият като при едностранния печат – 34 страници в минута.

Сканиране и факс

Сканирането на документи предвижда няколко варианта за изходния резултат – образът може да се превърне във файл в свързан към мрежата компютър, да се подаде на програма за разчитане на текст (OCR), да се съхрани като изображение – въобще всичко, което би могъл да пожелае потребителят.

Вграденият факс-модем на 33.6 kbps е готов да изпрати документите до посочен факс-номер – функционалност, която мнозина считат за отмряла, но всъщност все още се използва в някои ведомства.

Мрежова свързаност

Принтерът се свързва в мрежа, като това може да става с безжична (Wi-Fi) или кабелна връзка. За целта е необходимо да се инсталират съответните драйвери, които се изтеглят от сайта на Brother. Настройването на мрежовата свързаност изисква повишено внимание. Препоръчително е да се предпочете англоезична инсталация.


След като потребителят настрои мрежовото свързване, работата с устройството е изключително лесна и едва ли ще затрудни дори неопитните потребители. Оттам насетне при пускане на разпечатка първата страница излиза след 8,5 секунди.

Възможен е и директен печат от безжични устройства, например смартфони или таблети, без необходимост от безжична точка за достъп.

При избора на кабелна връзка потребителят трябва сам да си осигури необходимия мрежов кабел, тъй като в комплекта на устройството не е предвиден такъв.

Наличност и цена

Многофункционалното печатащо устройство Brother MFC-B7715DW е достъпно в търговската мрежа у нас от оторизираните партньори на производителя. Цената на принтера е около 630 лв. с включен ДДС и гаранция 36 месеца след онлайн регистрация.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментари по темата: „Brother MFC-B7715DW – икономичен и здрав мултифункционал за офиса и дома”

добавете коментар...

  1. :o)

    Да й е честит на Марийчето новия подаръчен рекламен принтер 🙂

Коментар