Години ще трябват на Apple да изнесе производството си от Китай

Производството на iPhone е трудно да бъде преместено бързо от Китай
(снимка: CC0 Public Domain)

Пред много технологични компании стои въпросът да изнесат производството си от Китай, заради търговската война между САЩ и азиатската държава, съпроводена с ограничения и санкции.  Apple е една от най-засегнатите, тъй като в Китай е съсредоточено производството на флагманския ѝ продукт iPhone.

Apple наскоро заяви, че временно е намалила производството на своите смартфони от серията iPhone 14, тъй като фабриката на договорния партньор Foxconn в Джънджоу, Китай, работи със „значително намален капацитет“, поради ограниченията от Covid-19.



Компанията се стреми да диверсифицира производството във Виетнам и Индия, но процесът на изтегляне от Китай може да отнеме години, предупреждават експерти.

Китайското правителство продължава да поддържа политика на нулева толерантност към Covid-19, което вреди на производството на iPhone, коментира Джеф Фийлдхак от консултантската фирма Counterpoint Research пред CNBC.

Apple вече сглобява iPhone извън Китай, на места като Индия и Виетнам, но според Фийлдхак, тези поръчки са ограничени до сравнително малък брой смартфони.

Анализаторът предполага, че огромният брой работници, които са заети в производството на устройства на Apple в Китай (само заводът в Джънджоу има около 200 хиляди работници), е допълнителен аргумент Пекин да се въздържа от контрамерки срещу САЩ чрез тарифи или други ограничения.

В момента Apple разполага с 31 дни, за да изпълни поръчка за iPhone 14 Pro през уебсайта си, в сравнение с два дни за някои други модели iPhone, отбелязва анализаторът Самик Чатърджи от на JPMorgan.



Counterpoint Research изчислява, че производството на смартфони iPhone 14, главно модели iPhone 14 Pro и Pro Max, ще спадне с 10% през следващите няколко седмици, поради прекъсвания в работата на завода в Джънджоу.

Фийлдхак вярва, че Apple има време да направи корекции и да премести част от производството на юг, в Индия и Китай, където също се сглобяват iPhone 14 Pro и Pro Max.

Коментари по темата: „Години ще трябват на Apple да изнесе производството си от Китай”

добавете коментар...

  1. Фофу

    САЩ така са поробили мозъците на комунярските матрони, че последните не могат вече да говорят свързано и чакат опорни коментари от по-грамотните другари на Позитано.

    От там съответно им се подават едни гармошки и листче със старата комунярска песен за гнилия капитализъм дето не днес, ама утре ще рухне. И така последните … стотина години.

  2. Анонимен

    САЩ са едно нищо. Държава без почти никаква история, която се крепи изцяло на финансовото робство спрямо други държави. За щастие времето и на хемегон вече се изчерпа. Реално САЩ станаха привлекателен “партньор”, след технологичния бум, който поведоха преди около 40-50 години. С полупроводниците. Сега вече нямат това предимство, а и не се вижда някаква нова супер технология, в която да са лидер. Китай ги надмина по брой одобрени патенти още преди няколко години. Така че това с айфона, дава реално работа на няколко хиляди от най-бедните китайци. Ако не работят за епъл, ще работят нещо друго.

  3. Фофу

    Ами могат, правят го Йордане. Ти не можеш и стоиш и си ядеш г_за от яд.

  4. Йордан

    Това са Щатите – ще напечатат няколко трилиона долара, ще си купят най-добрите специалист и за 6 месеца всичко ще се произвежда в Америка.

Коментар