Електромобилите отстъпват по надеждност на ДВГ колите

С нарастващата популярност на електромобилите се трупат и все повече оплаквания от тях
(снимка: CC0 Public Domain)

Интересни изводи могат да се направят от статистическите данни и клиентски отзиви на Consumer Reports за различни видове продукти, продавани в САЩ. На тяхна база организацията съставя рейтинги за надеждност на продукти от един и същи тип, предлагани от различни производители, вкл. автомобили.

Тъй като паркът от електромобили постоянно се разширява, вече се трупат претенции към този тип превозно средство, което по дизайн съдържа по-малко части и е по-малко вероятно да се повреди отколкото ДВГ автомобил. Оказва се обаче, че дори не всички модели на Tesla са получили препоръки от Consumer Reports.От началото на годината до септември в САЩ са продадени 576 000 електрически превозни средства, значително повече от същия период на миналата година (340 000). Пазарният дял на електромобилите  в САЩ се е увеличил от 3% на 6% през годината, което ясно показва темпа на на нарастване на популярността им. Същевременно нараства и броят на оплакванията относно работата на електромобилите.

Според Consumer Reports, от всички видове превозни средства, електрическите са причинили най-много оплаквания от потребителите в САЩ. Изданието използва оценка за надеждност на автомобилите по скала от 0 до 100 точки.  Средната оценка за надеждност на електромобилите е 36 точки. Единствено много популярните в страната пълноразмерни ДВГ пикапи се представят по-зле с резултат от 30 точки. Средният резултат за всички автомобили е от 41 до 60 точки.

Според авторите на проучването, купувачите на електромобили най-често се оплакват от проблеми с тяговите батерии, системите за зареждане, електрическите двигатели и други елементи на силовото задвижване. Поне този тип проблеми са споменати от собствениците на електромобили Chevrolet Bolt, Ford Mustang Mach-E, Hyundai Kona Electric и Volkswagen ID.4.

Хибридните превозни средства, включително plug-in версиите, показват много по-висока надеждност и удовлетвореност на клиентите – средно 78 точки по скалата на Consumer Reports. Това може да се обясни с факта, че в сравнение с електрическите превозни средства, хибридите се произвеждат много по-отдавна и вече са преживели редица „детски болести“.

Десетте най-проблемни превозни средства на американския пазар включват доста често срещания и сравнително евтин електромобил Chevrolet Bolt EV, чиято репутация от 17 точки може да е засегната от историята с масовото изтегляне от пазара на модела, поради дефектни батерии, произведени от LG Energy Solution.

Оборудван с батерии, произведени в Корея, моделът Hyundai Kona Electric като цяло постига едва 5 точки. В същото време колите на корейския концерн в някои случаи получават най-високите оценки за надеждност сред електрическите превозни средства в САЩ: Kia EV6 (91 точки), Genesis GV60 (84 точки) и Hyundai Ioniq 5 (76 точки).

Toyota Corporation, която доскоро проявяваше безразличие към електрическите превозни средства, традиционно заема две позиции в Топ 3 на най-надеждните автомобилни марки в класацията на Consumer Reports. Премиум брандът Lexus оглавява рейтинга, докато майката Toyota остава на второ място.Tesla е най-популярният електромобил в САЩ, класирайки се на 19-то място в Consumer Reports с резултат от 40 точки. Преди година колите на Tesla не попадаха в топ 20 за надеждност. Показателно е, че Tesla Model 3 е препоръчан от авторите на изследването с рейтинг от 78 точки, докато Model Y все още се задоволява със 73 точки и не може да се класира в препоръките на Consumer Reports.

Коментар