Сеул e признат за умен град на 2022 година

Световният форум за умни градове отличи столицата на Южна Корея като лидер в прилагането на дигитални иновации (снимка: CC0 Public Domain)

Южнокорейската столица Сеул беше отличена като смарт-град на 2022 г. на Световните награди за интелигентен град, представяни ежегодно от Световния конгрес на Smart City Expo (SCEWC). Призът отличава най-забележителните инициативи и проекти за дигитални градски иновации и градска трансформация.

Почетното жури, съставено от представители на Градския съвет на Барселона, UN-Habitat, Световната банка, Мисията на ЕК за климатично неутрални и интелигентни градове и Световния конгрес на Smart City Expo, награди столицата на Южна Корея за нейната платформа „Умен Сеул“.



Чрез платформата корейският мегаполис активно насърчава политики за цифрово включване, гарантиращи петте основни дигитални права – комуникация, мобилност, образование, безопасност и използване на технологиите. Заедно с това платформата предоставя цифрови услуги, съобразени със социално уязвимите.

„Надяваме се, че това може да даде сила на гражданите на Сеул, които се борят след трагичния инцидент в Итаевон”, посочи президентът на Seoul Digital Foundation – Йосик Канг.

В категория „Енергия и околна среда“ наградата получи разработеният от компанията TerraGo Technologies софтуерен проект за поддръжка и внедряване на мрежа за обществено осветление в град Чикаго в САЩ.

В категория „Мобилност“ беше отличена инициативата за цифровизация на трафика DIGI-V в германския град Висбаден, разработена от компанията Yunex Traffic.

Дъблин, столицата на Ирландия, получи приза за „Управление и икономика“ за своя проект за разработка на дронове. Амстердам пък получи награда за своята младежка игра за киберсигурност HackShield в категорията „Сигурност и безопасност“.

Отличието за приобщаване на магринализирани общности отиде при „Глобалната инициатива за приобщаващи ИКТ“ (G3ict) за проекта в град Атланта за изкуствен интелект за приобщаващи настилки.

Аржентинската столица Буенос Айрес получи наградата за „Инфраструктура и строителство“ за проекта Ciudad 3D – нов инструмент за насърчаване на устойчивото градско развитие. В категорията „Овластяващи технологии“ победител стана белгийският град Брюж за своята платформа за данни за интелигентен град, която включва също градовете Льовен и Розеларе.

Два проекта са победители в категорията „Иновации“. Първият е AutoSafety Uganda: инициатива за намаляване на произшествията и замърсяването в африканската държава, разработена от Wanyama Autosafety Initiatives. Вторият победител е проектът „Овластяване на градовете чрез данни“ на индийското Министерство на жилищното строителство и градските въпроси.



Киев, столицата на Украйна, чийто кмет Виталий Кличко взе участие в Световния конгрес на Smart City Expo, получи специално отличие. То бе дадено за използването на дигитални технологии за спасяване на човешките животи в контекста на военния конфликт в страната.

Коментар