Проект цели бързо създаване на европейска дигитална инфраструктура

Дигитална инфраструктура от следващо поколение на Европа ще гарантира, че европейските ценности като прозрачност, откритост, защита на данните и сигурност
(снимка: CC0 Public Domain)

Международната асоциация с идеална цел Gaia-X следва амбициозен план за разработване на доверена и суверенна дигитална инфраструктура в Европа. Новият член на асоциацията е компанията за дигитална инфраструктура Equinix.

Предвид актуалните геополитически събития, европейските лидери се фокусират върху солидарността и сигурността, включително по отношение на поверителността на данните и дигиталния суверенитет. Проектът Gaia-X цели разработване на дигитална инфраструктура от следващо поколение за Европа, която да гарантира, че европейските ценности като прозрачност, откритост, защита на данните и сигурност ще бъдат изцяло внедрени, съобщиха от Equinix.



Gaia-X работи по изграждане на рамка от отворени стандарти за информационните технологии и API, с които да се подкрепи сравнима и децентрализирана регионална обединена инфраструктура. Тази инфраструктура за квалифицирани данни ще позволи на европейските доставчици на услуги да си взаимодействат и да обменят данни чрез взаимосвързана екосистема.

Equinix, в частност, цели да надгради проекта чрез споделяне на своя опит в осигуряването на глобална обединена мрежова взаимосвързана платформа, основана на неутрални точки за обмен на трафик. Платформите Equinix Fabric and Equinix Internet Exchange улесняват оперативната съвместимост и споделянето на информация между автономни клиентски и партньорски мрежи, технологични системи и приложения.

Членовете на Gaia-X също работят за общо хранилище на източници на данни и инфраструктурни системи, за да гарантират, че съхранените данни могат да бъдат обменяни в съответствие с европейските разпоредби за защита на данните, насочени към целите за суверенитет на данните, наличност и иновации.

„В последните години пропуските в киберсигурността се увеличиха поради огромните обеми данни, генерирани от компаниите вследствие на растежа на техните дигитални отпечатъци в отговор на увеличеното търсене. Дигиталните екосистеми трябва да бъдат създадени с оглед на това да отговарят на изискванията за поверителност на данните, но също така и да осигуряват свободен и защитен поток от данни, така че потребителите да могат да взаимодействат без да се притесняват за сигурността си”, коментира Питър Уотърс, главен директор „Поверителност“ в Equinix.

Разработената чрез инициативата Gaia-X софтуерна рамка ще предостави и значителни знания на другите региони по света, които търсят начини за увеличаване на свързаността между отделните държави като същевременно запазят суверенитет на данните.

Общият набор от политики и правила, подкрепяни от европейския проект, могат да бъдат приложени за всяка съществуваща облачна или Edge технология, така че да има прозрачност, контролируемост, преносимост и оперативна съвместимост между данни и услуги. Това е жизненоважно, тъй като компаниите продължават да търсят нови бизнес възможности, насочвайки се към нови пазари, за да достигнат до по-широка аудитория.



Според резултатите от най-актуалния Глобален индекс за взаимосвързаност дигиталните лидери са увеличили своята инфраструктура повече за последните пет тримесечия, отколкото в последните пет години. С оглед на насочването на бизнеса към нови пазари се прогнозира, че обемът на взаимосвързаността ще достигне среден годишен темп на растеж от 35%.

Очаква се 85% от компаниите от различни региони да разширят достъпа до мултиклауд решения до 2025 г. Това показва колко важно е да бъдат свързани мрежовите и облачни оператори чрез защитена и отворена дигитална инфраструктура, така че да подсигурят растежа и стабилността.

Коментар