Жените са по-склонни да напускат ИТ позициите си

Половината от жените в ИТ сферата напускат позициите си преди 35-годишна възраст (снимка: CC0 Public Domain)

Жените са по-склонни да напуснат работните си позиции в технологичния сектор, отколкото мъжете, според проучване на британската платформа InnovateHer. Причината за това често е прекалена самокритичност.

Образователната платформа, която през последните пет години работи за привличане на повече жени към технологична кариера, установи, че 45% повече жени, отколкото мъже, напускат технологични роли. И още: половината от жените в ИТ сферата напускат преди 35-годишна възраст.



Технологичният сектор понастоящем е в в ситуация на същинска война за таланти. Уви, големият брой налични свободни позиции превъзхожда малкия набор от квалифицирани професионалисти, които могат да ги заемат.

Облачните изчисления, анализите на данни, UI/UX дизайнът и анимацията са на първите мета в списъка за техническите умения, които партньорите на InnovateHer търсят при новите служители. Въпреки това 80% от работодателите заявяват, че се интересуват повече от кандидати с меки, отколкото с твърди умения.

Макар че меките умения се отдават на дамите, в повечето случаи, много от младите жени не смятат, че техническите им умения са на достатъчно добро ниво, за да правят технологична кариера. Това, според анализаторите, лишава технологичния сектор от ценни ресурси – желани таланти, които „потъват“ заради свръх-самокритичност.

Много от момичетата, които се захващат с технологични специалности, се отказват своевременно, докато учат. Бидейки в своите късни юношески години или в 20-те си, тези млади таланти нерядко робуват на предубеждението, че е „твърде късно“ да преследват кариера в света на технологиите.



Подобни явления обясняват защо все повече инициативи по света насочват прожекторите към дамите в ИТ бранша и техния успех. InnovateHer е само една от тях. Голяма част от вниманието следва да е насочено към създаване на самоувереност и устойчивост у младите дами, които имат потенциал за развитие в технологичния свят.

Коментар