Възможна ли е ИТ кариера без диплома

Отминаха дните, когато дипломата създава професионалист за цял живот
(снимка: CC0 Public Domain)

В сферата на информационните технологии гъвкавостта е ключова. Ето защо все повече организации преминават от персонал, базиран на роли, към персонал, базиран на умения. 

Ускоряващото се темпо на бизнес и технологичните иновации изисква безпрецедентно ниво на организационна гъвкавост, което засяга човешките ресурси, мениджърите по наемане на кадри и самите кандидати. Отминаха дните, когато дипломата по компютърни науки или друга специалност създава професионалист за цял живот.

Междувременно недостигът на ИТ таланти остава проблем, който изисква от организациите да преквалифицират и повишават уменията на съществуващите таланти. За да осмислят всичко това – и за да останат конкурентоспособни – предприятията трябва да разберат уменията, от които се нуждаят днес, както и уменията, от които ще се нуждаят в бъдеще, за да могат да наемат подходящ персонал, сега и по-късно.

Управление на талантите, базирано на умения

Преминаването към управление на таланти, базирано на умения, хвърли сянка на съмнение върху стойността на притежаваната диплома, като се имат предвид наличните опции за сертифициране, вкл. онлайн. Въпреки че някои ИТ професионалисти нямат традиционна четиригодишна диплома, повечето мениджъри (83%), отговорни за вземане на ИТ решения, вярват, че висшето образование е необходимо за успех на днешната работна сила, според проучване на застрахователната компания MetLife.

Технологичната индустрия се развива бързо и наскоро завършилите трябва да се справят в по-сложна работна среда. „Въпреки че е нереалистично да очакваме учебната програма бързо да се променя, за да отчете всеки технологичен напредък, висшето образование е от решаващо значение за успеха”, казва Бил Папас, ръководител на глобалните технологии и операции в MetLife, в интервю за Information Week.

„В MetLife откриваме, че най-успешните служители от начално ниво имат комбинация от меки и твърди умения, което им осигурява основата за работа с нововъзникващи технологии – но също така се адаптират в реално време към промените в индустрията”, допълва Папас.

Тези основни умения включват критично мислене, способност за решаване на проблеми, гъвкавост, времева ефективност, работа с изкуствен интелект и интернет на нещата (IoT).

„Колежите и университетите се борят да поддържат “уместност” в развитието на ИТ уменията, тъй като средният “полуживот” на технологично умение е само 2,5 години, според IBM. Това означава, че когато един обучаем се дипломира с четиригодишна степен по информационни технологии, половината от уменията, които е научил, вече са изчезнали”, казва Кали Кьорнър Морисън, старши директор в компанията за подпомагане на обучението на работодатели EdAssist.

Някои колежи и университети се справят с това, като дават на обучаемите ценни за пазара сертификати, удостоверяващи уменията, които са придобили наскоро, за да влязат на пазара на труда по-рано. Други образователни институции позволяват на учащите да получат сертификат за степен за умения и знания, които придобиват извън физическите или виртуалните класни стаи.

Една от причините, поради които образователните степени остават важни, е взискателността, която е необходима за завършването им. Според Морисън, бакалавърската степен дава на специалистите в областта на информационните технологии трайни умения, които също са много търсени от технологичните компании – като комуникация и решаване на проблеми.

Кариери, които новите кандидати трябва да следват

Според проучването на MetLife, топ назначенията на 2024 година ще бъдат на софтуерни инженери (66%), изследователи на изкуствен интелект (39%), специалисти по данни (36%) и специалисти по сигурност (36%).

Катирн Улес, декан на Колежа по бизнес и информационни технологии към Университета на Финикс, посочва киберсигурността и сигурността на данните като горещите работни места в момента, с най-голяма нужда от качествени кандидати, които могат да се справят с работата. Сертификатите помагат тук, като потвърждават определен набор от умения, от които работодателите се нуждаят.

„За новите кандидати, завършили ИТ, е изключително важно да са в крак с технологичните тенденции и търсените умения от работодателите. Също така препоръчвам на новите висшисти и на тези, които търсят позиции на начално ниво, да подобрят своите технически и меки умения, да изградят своите професионални мрежи и да потърсят ментори в тази област”, ​​казва Улес.

Джесика Ропър, директор на кариерните услуги в Университета на Финикс, насърчава получаването на сертификати в области като киберсигурност, облачни изчисления или мрежова сигурност, тъй като това позволява на студентите да навлязат по-дълбоко в тези теми, придобивайки нови умения и подобрявайки разбирането на предпочитаната от тях ИТ специализация. Сертифицирането може също така да осигури конкурентно предимство на кандидата.

„Пробивът в областта на ИТ може да бъде предизвикателство, така че за тези, които тепърва започват, натрупването на практически опит заедно с образование и сертификати е от ключово значение за изграждане на практически умения и подобряване на пригодността за заетост”, казва Роупър.

„Работата на непълен работен ден, стажовете, доброволческият опит и личните проекти са ценни възможности да приложите теоретичните си знания в сценарии от реалния свят, които ви помагат да се откроите пред работодателите. Помислете да предоставите доброволно своите ИТ умения на нестопански или обществени проекти, за да покажете опит от реалния свят в автобиографията си. Платформи като GitHub също са отлични начини да покажете вашите лични проекти за кодиране и технически умения пред потенциални работодатели”, съветва Роупър.

Уменията за AI и GenAI се увеличиха в обявите за работа през последната година, но умения като Java, Python и SQL, въпреки че търсенето им намалява, все още превъзхождат уменията, свързани с AI, и не бива да се пренебрегват, според Морисън от EdAssist.

„Новозавършилите студенти трябва да се стремят към позиции на начално ниво в технологични области, които ги интересуват, но имайте предвид, че те ще трябва постоянно да повишават уменията си, не само за да поддържат входноато си ниво, но и да растат”, казва Морисън. „За всеки, който преследва кариера в информационните технологии, ключът към успеха ще бъде способността за непрекъснато учене”.

Работодателите също са важна част от пъзела, защото за тях е изгодно да “въоръжат” служителите си с най-новите умения, от които се нуждаят, за да успеят. Например, MetLife е домакин на глобален хакатон всяка година за своите служители. През 2023 г. компанията имаше над 300 уникални, технологично ориентирани решения, предназначени да подобрят грижата за клиентите. „Страхотно е да видим служители, развълнувани да продължат да учат, дори извън ежедневната си роля”, казва Папас от MetLife.

Заключение

Скоростта на промяна на бизнеса и технологиите не показва признаци на забавяне. За да успеят в ИТ кариерата, настоящите служители и новите кандидати трябва да могат да се адаптират към променящите се обстоятелства своевременно и по подходящ начин. AI, GenAI, киберсигурност, облак и работа с данни е това, което е актуално в момента.

Въпреки че е възможно да направите ИТ кариера, без да имате диплома, днешното общоприето правило е да започнете с диплома и да продължите активното учене през цялата си кариера.

Степените и алтернативното обучение не са предложение “или-или”. И двете се препоръчват по различни причини. Степените изискват по-голямо време и ангажимент от онлайн курсовете и семинарите. Традиционно бакалавърската степен се възприема като ритуал на посвещение, но това само по себе си няма да поддържа уменията ви актуални.

Онлайн курсовете и курсовете за професионално обучение са по-лесни за реализиране и могат да се адаптират по-бързо към промените от университетските програми, така че те са логично допълнение към дипломата и стъпала в кариерата.

Коментари по темата: „Възможна ли е ИТ кариера без диплома”

добавете коментар...

  1. Дрън, дрън...

    всеки може да се преквалифицира в ИТ и да стигне до високи позиции.
    Нали има и уни, което прави от охранители “софтуерни инжиниери”.

  2. Програмист - 10000 лева

    Зависи до какво ниво искаш да стигнеш. Има курсове за програмиране, които могат да те научат на базови неща. Но ако искаш да си наистина добър и да разбираш как работят нещата е задължително да имаш някаква инженерна специалност.

Коментар