Услугите все повече заместват физическото оборудване

Отговорните за решенията в сферата на ИТ все по-често се отказват от дългосрочни покупки на физическо оборудване (снимка: CC0 Public Domain)

80% от инвестициите в нова корпоративна дигитална инфраструктура ще се управляват чрез модел, базиран на абонамент – това ще се случи до 2026 година, според прогнозата на Глобалния индекс за взаимосвързаност (GXI).

За да отговорят на все по-голямото търсене на технологии с висока плътност на данните като AI, 5G и разпределени изчисления, вземащите решения в сферата на ИТ все по-често се отказват от дългосрочни покупки на физическо оборудване като сървъри, рутери и дискови масиви. Вместо това се насочват към гъвкави модели, базирани на абонамент, сочи индексът GXI 2024.

Този преход от капиталови към оперативни разходи е започнал с внедряването на мултиклауд решения, но вече се превръща в норма за цялата инфраструктура извън периферната (Edge) среда. Това дава на компаниите по-голяма гъвкавост по отношение на архитектурата на тяхната инфраструктура навсякъде и същевременно осигурява достъп до най-ефикасните технологии.

„Индустриалните модели показват, че традиционният процес на закупуване на собствен ИТ хардуер, ако това не е вашият бизнес, се превръща в неизгодно конкурентно положение”, коментира тенденцията Стив Мадън, вицепрезидент „Дигитална трансформация и сегментация” в Equinix.

„Скоростта на хардуерните иновации се увеличава (особено с GPU технологиите), оказвайки натиск върху съотношението цена-производителност и ефективността на инфраструктурата. В световен мащаб дигиталната трансформация изисква от бизнеса да стане по-гъвкав, като същевременно се адаптира към динамичните промени. Абонаментните модели могат да предложат непрекъснато подобрение и по-лесно въвеждане на вече съществуващи нови технологии”, допълва той.

Традиционният процес на закупуване на собствен ИТ хардуер става неизгоден, според Стив Мадън, вицепрезидент „Дигитална трансформация и сегментация” в Equinix (снимка: Equinix)

Дигиталната икономика ще продължава да се разширява: очаква се глобалният капацитет за взаимосвързаност да се увеличава с 34% средногодишен темп на растеж (CAGR), достигайки 33 578 терабита за секунда (Tbps) до 2026 г., прогнозира GXI 2024.

Регионът ЕМЕА (Европа, Близкия изток и Африка) отговаря за 24% от глобалната прогноза за взаимосвързаност и се очаква да регистрира 33% годишен темп на растеж до 2026 г., достигайки 7 901 терабита за секунда (Tbps). По-конкретно за България, очакваният годишен темп на растеж е в размер на 34% за същия период.

Наблюдава се също ускоряване на ръста на екосистемите: организациите се свързват с 30% повече бизнес партньори в два пъти повече локации. Дигиталната близост насочва бизнеса към периферната (Edge) среда: разпределената инфраструктура показва най-висок темп на растеж и се очаква да се увеличи с над 2 пъти повече от темпа за ядрото до 2026 г.

„В настоящата динамична среда достъпът до успешна екосистема на база на абонамент е единственият начин организациите да могат да изградят и скалират дигитална инфраструктура, която е в състояние да поддържа бизнес трансформацията в резултат на AI, Edge и други технологии”, коментира Елиас Кнасър, ръководител „Изследвания” в EK Media Group.

Коментар