Дубайски център за данни с рекорд на Гинес като “най-слънчев”

Moro Hub е признат по Гинес за най-големия център за данни, захранван от слънчева енергия
(снимка: Световните рекорди на Гинес)

Центърът за данни Moro Hub в Дубай влезе в Книгата на рекордите на Гинес. Съоръжението от 100 MW се намира на мястото на слънчева електроцентрала, собственост на DEWA – ​​градската енергийна и водна служба. Днес това е най-големият център за данни в света, изцяло захранван от слънчева енергия, но само по отношение на площта на обекта – 16031 м².

Изграждането на най-големия “зелен” център за данни в Близкия изток потвърждава намерението на Дубай да се съобрази с изискванията на две ключови стратегии на града – за чиста енергия и нулеви нетни емисии.



Стратегиите предвиждат до 2050 година 100% от енергията в Дубай да идва от чисти енергийни източници, а в друг план е заложено 30% намаление на потреблението на вода и електричество до 2030 г.

Центърът за данни от ниво Tier III е проектиран за нуждите на хиперскейлъри, които искат да изградят свой собствен капацитет в Дубай, и е вторият обект на DEWA, работещ само със слънчева енергия, отбелязва DataCenter Dynamics. Първият беше съоръжение в Дубай, пуснато в експлоатация през октомври 2020 г., но площта му е само 3402 м², а капацитетът му е 8,8 MW.

Прави впечатление, че строителството е поверено на китайската компания Huawei, която е под тежестта на множество западни санкции. Изграждането на новия център за данни започна през декември 2021 г. Не се съобщава дали обектът вече е напълно готов да приеме клиенти.

Операторът DEWA е дъщерно дружество на филиал на Digital DEWA – Moro Hub. Центърът за данни със същото име е част от соларния парк “Мохамед бин Рашид Ал Мактум”.



Moro Hub изглежда е първият център за данни, който влиза в Книгата на рекордите на Гинес като най-големият, захранван от слънчева енергия, но само по отношение на площта, без да се вземат предвид повечето други параметри. Възможно е скоро да има силни конкуренти – “зелените” решения са все по-търсени в света, вкл. в центровете за данни.

Коментар