AMD EPYC прави центровете за данни по-екологични

Големият брой ядра в EPYC от 4-то поколение носи редица предимства за дейта центъра
(снимка: AMD)

Новите сървърни процесори AMD EPYC от четвърто поколение се явяват екологично решение за информационни центрове. Това е резултат от големия брой ядра и високата енергийна ефективност на чиповете от серията.

Процесорите EPYC от 4-то поколение имат до 96 ядра в един чип, което позволява на клиентите да разположат по-малко и по-мощни сървъри в центъра за данни, без да правят компромис с нарасналите си изчислителни нужди.



Тези високоефективни процесори за центрове за данни могат да предложат до 2,8 пъти повече производителност от конкуренцията, като същевременно консумират 54% по-малко енергия, заявиха от AMD при представяне на новите чипове.

Така например, изчислителният капацитет на 1 милион сървъри, изпълнени с процесори Intel Ice Lake 8380, ще се равнява на 318 000 сървъра, базирани на процесори EPYC 9654 от 4-то поколение, всеки с по 96 ядра, сочат изчисленията на AMD.

На практика това означава, че се спестяват до 4,3 милиарда kWh годишно (потреблението на около 400 000 домове в САЩ годишно) и се намаляват СО2 емисиите с 2,2 милиона тона или 6 милиона декара гора, необходими за отстраняване на еквивалента на CO2 от атмосферата. Това е приблизително размерът на националния парк Йелоустоун в САЩ.

Именно тези предимства бяха подчертани в програмното слово на д-р Лиза Су, CEO на AMD, на тазгодишната конференция за суперкомпютри SC’22. До момента сървърните процесори на AMD са счупили над 300 световни рекорди в различни приложения.

Ползите от EPYC а за консолидиране на изчислителните мощности се измерват с 67% по-малко сървъри, 52% по-малко енергия, 40% по-малко капиталови разходи и 61% по-малко оперативни разходи, по данни на AMD.

Коментар