Великобритания се надява да стане новата Силициева долина

Великобритания ще разчита на нови регулации за технологичните сектори, за да засили конкуренцията и да стане глобален технологичен лидер (снимка: CC0 Public Domain)

Смело обещание за инвестиции и иновации отправи британският министър на финансите Джереми Хънт, амбициран да даде тласък на научно-технологичния сектор в страната. Според него, Великобритания има изгледи да стане новата Силициева долина на Европа и света.

Говорейки пред Камарата на общините, Джереми Хънт обеща да подкрепи научния и технологичния сектор на Обединеното кралство, като каза, че икономиката на 21-ви век ще се определя от „новите разработки в областта на изкуствения интелект [AI], квантовите технологии и роботиката“.



По неговите думи, страната трябва да „стане много по-добра в превръщането на своята техническа експертиза и иновативни умове от световна класа в световноизвестни компании“.

„Като бивш предприемач искам да съчетая брилянтността на нашите технологии и наука със страхотните ни финансови услуги, за да превърна Великобритания в следващата Силициева долина в света“, каза Хънт.

Позовавайки се на своя предшественик Найджъл Лоусън, който заемаше поста по времето на Маргарет Тачър през 80-те години, Хънт се зарече да използва „свободите“ на Обединеното кралство, дадени от Брекзит, за да стимулира развитието на технологиите.

„До края на следващата година ще решим и ще обявим промени в регулациите… в пет индустрии, които са в растеж: цифрови технологии, науки за живота, зелени индустрии, финансови услуги и усъвършенствано производство“, каза той.

„Помолих главния научен съветник, сър Патрик Валънс, който свърши брилянтна работа по време на пандемията, да се заеме с нов проект за това как трябва да променим законите, за да поддържаме по-добре безопасното и бързо въвеждане на нововъзникващи технологии“, допълни Хънт.

Той цитира славния си предшественик Лоусън, според когото най-мощният двигател на глобалния успех не са данъчните субсидии, а конкуренцията. Според британския министър, новите норми ще трябва да регулират нововъзикващите цифрови пазари, ограничавайки монополите и увеличавайки конкурентния натиск за иновации.

Амбицията за превръщане на Великобритания в новата Силициева долина бе повторена и от Рашик Пармар, изпълнителен директор на „Chartered Institute for IT“. Според него, пред лицето на огромните икономически предизвикателства днес от съществено значение е правителството на Обединеното кралство да продължи да стимулира стратегическите инвестиции в дигитални умения.



„С над 60 000 свободни работни места в ИТ сектора…, всяка загуба на инвестиции в бюджети за цифрови технологии и умения ще действа като спирачка за растежа и амбициите. Нашият сектор се нуждае от много повече компетентни професионалисти от различни среди, за да задвижи следващата вълна на цифровизация“, каза Пармар.

Коментар