Уорън Бъфет купи акции на TSMC за 4,1 милиарда долара

Производителят на чипове TSMC привлече инвеститорския интерес на Уорън Бъфет
(снимка: Taiwan Semiconductor Manufacturing Company)

Berkshire Hathaway, компания на милиардера Уорън Бъфет, инвестира огромна сума в най-големия производител на чипове по договор – Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC). Става дума за покупка на акции на стойност над 4,1 млрд. долара в средата на ноември.

Новината за инвестицията на Бъфет предизвика поскъпване от 7,9% на акциите на TSMC във вторник, 15 ноември, отбелязва Ройтерс. В същото време, месец по-рано, стойността на ценните книжа на тайванската компания падна до двегодишно дъно на фона на рязкото отслабване на глобалното търсене на чипове.



Тайванският производител си партнира с големи компании като Apple, Nvidia и Qualcomm. Блумбърг коментира, че 92-годишният Бъфет дълго е избягвал да инвестира в технологичната индустрия, тъй като не иска да рискува с бизнес, който не разбира напълно. Тази позиция обаче се промени през последните години и инвестициите на компанията му в технологичния сектор се увеличават.

Експерти, интервюирани от Блумбърг, смятат, че производството на чипове е един от сегментите, който обещава стабилен растеж през следващите години на фона на развитието на изкуствения интелект, интелигентните домове и безпилотните превозни средства. Разширяването на облачните услуги като AWS на Amazon също ще увеличи поръчките на чипове за големи центрове за данни.

Ниската доходност на технологичните облигации тази година може да маскира силните парични потоци и баланси, които са в основата на сектора, според анализатора Робърт Шифман от Bloomberg Intelligence. „Това може да доведе до изпреварващи резултати през 2023 година“, казва той.

Според американската платформа Whale Wisdom, която проследява операциите на най-големите фондове, стойността на портфейла на Berkshire Hathaway през третото тримесечие е паднала до малко под 296 милиарда долара от 300,13 милиарда за предходното тримесечие.

По данни на портала GuruFocus, най-голям дял в портфолиото на фонда все още заема ИТ секторът (45,16%), следван от финансите (24,01%), енергетиката (12,05%), потребителските стоки (12%), комуникационните услуги (3,7%) ) и здравеопазването (1,4%). През второто тримесечие на 2022 г. енергийният сектор се класира на четвърто място по дял в портфейла.



Най-голямата инвестиция на Berkshire досега е в Apple, където инвестиционната компания притежава дял от 306,2 милиарда долара. През третото тримесечие конгломератът на Уорън Бъфет също инвестира в петролните компании Chevron и Occidental Petroleum, производителя на строителни материали Louisiana-Pacific, филмовата компания Paramount Global и финансовата компания Jefferies.

Коментари по темата: „Уорън Бъфет купи акции на TSMC за 4,1 милиарда долара”

добавете коментар...

  1. Емили

    И за какво са му пари на този песиониран разложен кадавър ,който и с двата крака е вътре в пръстта.

  2. Anonymous

    Иска да пренесе съзнанието в говоряща глава от футурама и му трябва тунелиране чрез асиметрична позиция в квантова география(опит с ibm кубити, aма потъна).

  3. Anonymous

    ИТ секторът (45,16%),
    здравеопазването (1,4%)

    За 92годишен кое е по-важно електроника или здравето ?

  4. Йордан

    А можеше да ги вложи в нещо далеч по-смислено, като например биткойни. Не е особено умен и пресметлив, явно търси бързата печалба.

Коментар