Airbus тества модел на орбитална слънчева електроцентрала

Проектът на Airbus за орбитална слънчева електроцентрала се счита за много перспективен
(снимка: Airbus)

Слънчевата енергия може да се произвежда в космоса и да се предава на Земята с помощта на микровълни, показа експеримент в лабораторията X-Works на авиационната компания Airbus.

Моделът на орбиталната електроцентрала на Airbus е прехвърлил енергията, събрана от слънчеви панели “в орбита”, към Земята за захранване на уличното осветление на градски макет, генератор на водород и хладилник, пълен с безалкохолни напитки. Обхватът на предаване е 30 метра, но това е само началото.



Днес в света се разработват много проекти за събиране на слънчева енергия в космоса и пренасянето ѝ на Земята под формата на микровълново или лазерно лъчение. Експериментират САЩ, Китай, Русия и други страни. Липсата на препятствие като атмосферата прави възможно събирането на 50% повече енергия в орбита отколкото със същата площ слънчеви панели на Земята.

Но размерът на орбиталните слънчеви електроцентрали трябва да е огромен, за да може тяхната мощност да играе значителна роля в осигуряването на енергия за наземни обекти. Това са квадратни километри слънчеви ферми и много пари, в допълнение към технологични проблеми, които все още не са решени.

Експериментът в лабораторията на Airbus може да се счита за първата и скромна стъпка в тази посока. Модел на орбитална слънчева електроцентрала събра слънчева светлина и я предаде на микровълнов приемник на разстояние само 36 м.

Но проектът ще се развие бързо, уверени са от компанията. Първите работещи прототипи на платформата Power Beaming могат да бъдат внедрени до началото на 2030 г.

„Сега, след като за първи път успешно тествахме ключовите елементи на бъдеща космическа слънчева енергийна система в малък мащаб, ние сме готови да изведем предаването на енергия на следващото ниво“, казва ръководителят на изследователския проект на Airbus Йоан Туе, цитиран от Space.



Но изглежда Airbus е заинтересована повече от новата въздушна мобилност, отколкото от осигуряването на енергия от космоса до наземните потребители. Енергийната космическа платформа на теория е в състояние да създаде глобална безжична система за пренос на електроенергия. Това ще освободи самолетите от гориво, ще ги направи по-екологични и ще промени коренно авиацията.

Коментари по темата: „Airbus тества модел на орбитална слънчева електроцентрала”

добавете коментар...

  1. Коментатор

    Това е безумна идея. Ще се създаде мъртва зона там където има такава концентрация на лъчение. Всичко живо каквото мине от там ще заминава на оня свят. А нищо чудно и да се използва и като оръжие в даден момент, затова тези неща трябва да бъдат забранени.

Коментар