ЕС планира собствена сателитна мрежа за 6 милиарда евро

Сателитите от комуникационната мрежа на ЕС ще се разположат на ниска околоземна орбита
(снимка: ESA)

До 2027 година Европейският съюз ще разполага със собствена мрежа от телекомуникационни сателити. Европейският парламент и страните от ЕС вече се съгласиха да дадат зелена светлина на проекта за сателитната мрежа IRIS2 (Инфраструктура за устойчивост, взаимно свързване и сигурност чрез сателити).

Проектът се оценява на 6 милиарда евро. ЕС възнамерява да инвестира в него €2,4 млрд., а останалите €3,6 млрд. ще дойдат от частни компании и Европейската космическа агенция (ESA).



Очаква се 30% от инфраструктурата да бъде изградена от европейски стартъпи. В резултат на това Европейският съюз ще получи своя собствена защитена космическа комуникационна система.

За първи път плановете за изграждане на телекомуникационна сателитна мрежа в ЕС бяха обявени през януари т.г., а с началото на събитията в Украйна Европа започна да обръща все повече внимание на проекта.

Според изявление на Европейския парламент, „IRIS2 ще обезпечи суверенитета и автономията на Съюза, гарантирайки по-малка зависимост от трети страни“.

Основната цел на програмата е да осигури защитен достъп до интернет за държавните служби (включително отбраната) в критични ситуации – от кибератаки до природни бедствия, които разрушават наземни линии.

Освен това сателитите ще осигурят широколентов достъп до места в Европа и цяла Африка, където все още няма интернет. Според някои съобщения, става дума за осигуряване на комуникации и в Арктическия регион.



„За първи път Европейският съюз ще получи своя собствена сателитна група, по-специално в ниски околоземни орбити, на нова граница за телекомуникационните спътници“, казват евродепутатите.

IRIS2 ще допълни съществуващата навигационна система Galileo и мрежата за наблюдение на Земята Copernicus, които работят от края на 90-те години.

Коментари по темата: „ЕС планира собствена сателитна мрежа за 6 милиарда евро”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Значи никой не трябва да прави нищо за да може :o) 23/11/2022 10:36 да види и усети реалните му резултати.

  2. :o)

    Ясно ще похарчат(откраднат) още едни милиарди общодържавни пари
    с цел “нещо си”, което обаче е секретно и никой няма да види и усети реалните му резултати 🙂

Коментар