Размирици пламнаха в завод на Foxconn в Китай

Тайванският производител Foxconn се сблъска с бунт на работници в един от заводите си
(снимка: Foxconn)

Стотици работници се присъединиха към протести във водещия завод за iPhone на Foxconn в Китай. Мъже от фабриката са разбили прозорци и камери за видеонаблюдение, съобщи Ройтерс, като се позова на кадри, качени в социалните медии.

Редките сцени на открит протест в Китай бележат ескалация на вълненията и недоволството в огромната фабрика в град Джънджоу, кулминация на опасното натрупване на напрежение заради свръх-суровите правила за ковид в страната, както и неумелото справяне със ситуацията от страна на най-големия договорен производител на компоненти в света.



Причината за протестите, започнали рано сутринта в сряда, изглежда е план за забавяне на плащанията на бонуси, казват много от демонстрантите в емисии на живо. „Дайте ни заплатите!“ – скандират работниците. Те са заобиколени от хора в плътно закопчани предпазни костюми, някои с палки, според кадри от едно видео. Други кадри показват използване на сълзотворен газ и работници, които свалят карантинни бариери.

Освен от неизплатените бонуси, работниците са недоволни и от липсата на храна, става ясно от репортажите. Заради китайските регулации относно коронавируса, Apple наложи във фабриката така наречената система на затворен цикъл, при която служителите работят и живеят във фабриката – в прилежащо общежитие. Така персоналът е изцяло изолиран от останалия свят. Хората обаче се оплакват, че не са сигурни дали ще получат храна, докато са под карантина в завода.

Бивши работници са изчислили, че хиляди техни колеги са избягали от кампуса на фабриката, пише Ройтерс. За да задържи останалите, а и да привлече нови работници, Foxconn е обещал бонуси и по-високи заплати. Сега изглежда, че работниците са недоволни, че не получават щедрите бонуси или повишени заплати, пише BBC.

„Foxconn никога не третира хората като хора“, казва един човек във видео от мястото на размириците. Много от кадрите в Kuaishou – социална мрежа, където се споделят видеозаписите от фабриката в Китай – сега вече са свалени, предаде Ройтерс. Kuaishou не отговаря на исканията на новинарската агенция за коментар. Не коментират и Foxconn и Apple.

Протестните действия се случват в момент, когато технологичният бранш в цял свят се притеснява за нарастващите глобални проблеми с веригата за доставки, дължащи се до известна степен именно на политиките на Китай за „нулев ковид“.



Властите са решени да премахнат абсолютно всяко огнище. За целта цели квартали биват затваряни, при което хората нямат право да излизат от домовете си по какъвто и да е повод. Ограниченията засягат и способността на заводите да работят. Това накърнява производството в редица области, включително електрониката.

Коментар