Германци направиха градски електромобил с 3D печат

UILA е нещо средно между автомобил и електрически велосипед и ще струва под 10 000 евро
(снимка: Stratasys/nFrontier)

Германска фирма показа електрически автомобил, частично отпечатан на 3D принтер. Иновативният, ценово-достъпен модел вече се подготвя за серийно производство.

На изложението Formnext 2022 във Франкфурт компанията nFrontier от Берлин представи миниатюрно електрическо превозно средство UILA. Колата е направена с помощта на индустриален 3D принтер Stratasys F770, което позволява спестяване на разходи и известна персонализация за всяка машина.



UILA е изграден върху алуминиева рамка, а панелите на каросерията, воланът и седалките са отпечатани на 3D принтер. Габаритите на машината са 2,3 м дължина, 0,9 м ширина и 1,7 м височина, а теглото е само 70 кг. Такова превозно средство ще може да избягва задръстванията и лесно да намира място за паркиране, демонстрирайки висока маневреност.

Електромобилът има двуместна кабина (шофьор и пътник) и може да се движи както по обществени пътища, така и по велоалеи, без да изисква шофьорска книжка. Капацитетът на батерията от 1200 Wh е достатъчен за пробег от 60-70 км, а максималната скорост е 25 км/ч.

Вградената информационно-развлекателна система работи в тандем със смартфона на собственика чрез специално приложение. Производителят не разкрива всички подробности, но подчертава функциите за автономно паркиране и извикване на автомобила до желаното място. Освен това колата може да следва собственика си, когато той ходи.

Серийното производство на nFrontier UILA ще започне през 2024 г. в Германия, където машината ще бъде класифицирана като електрически велосипед и ще се продава за „доста под 10 000 евро“.

Коментар