Седмицата накратко: нови партньорства на ИТ пазара у нас

Динамична и ползотворна за българския ИТ бизнес – такава бе първата седмица на ноември. Разширяване на позициите и нови партньорства оставят своя отпечатък в задаващия се вече зимен хлад.

Нетера разбуни духовете сред операторите, като обяви, че ъпгрейдна на 10G свързаността си с DE-CIX – най-големия европейски Internet Exchange Point във Франкфурт, Германия. Досега компанията имаше 4G свързаност, но поради нарастващите клиентски нужди скоростта беше увеличена направо на 10G, съобщиха от Нетера.

Касперски подписа договор с дистрибутора Асбис, опирайки се на трети партньор у нас след Досев&Ко и Контракс, която е съсредоточена върху бизнес-решенията. За Асбис пък това е третият нов контракт в портфолиото на дистрибутора в последните месеци след тези с Microsoft и Lenovo.

QlikTech направи официална премиера у нас на софтуера за бизнес-анализи QlikView 9 и подчерта дебело, че ще разчита на четирима местни партньори – фирмите ACT Soft PLC, Balkan Services, IBS Bulgaria и Paraflow Communications. Тяхната дейност ще бъде подпомагана от регионалния мениджър за партньорите на QlikTech – Надежда Динишева, добре познат в ИТ средите професионалист.

Едновременно с това се разбра, че Fujitsu залага на партньорство с Вали Компютърс. Очакванията за успешен бизнес с Вали са подплатени от силните позиции на компанията сред дилърите в страната, както и от факта, че четирима нейни специалисти ще бъдат съсредоточени върху Fujitsu. Това ще бъде единственият A-бранд в портфолиото на Вали, което означава засилен фокус върху бизнеса с японската марка.

Напредък в областта на технологиите имаше и извън ИТ бизнеса. За един месец 550 домакинства се отказаха от хартиените си месечни фактури за природен газ и ще получават сметките си в електронен вид, съобщиха от „Овергаз”. Огромен интерес има и към опцията за самоотчитане на сайта на дружеството.

Държавата

Докато бизнесът бележеше напредък, държавата се постара да не изостава – или поне не много.

За първи път този месец заседанието на общинския съвет в Ихтиман бе проведено с новата система за електронно гласуване. Сесията мина гладко и бързо, а решението среща все повече поддръжници сред администрацията. Системата за безхартиено заседание и електронно гласуване е изградена от Контракс след спечелен през лятото търг на бившото Министерство на държавната администрация и административната реформа и вече работи в общинските съвети в Казанлък, Кюстендил, Велико Търново и Горна Оряховица.

Консултативният съвет за информационни технологии и електронно управление ще създаде правила за избор и критерии за изпълнение на проекти, свързани с въвеждане на информационни технологии в администрацията. Това реши съветът на второто си заседание под ръководството на ресорния заместник-министър Първан Русинов. Сдруженията на фирми от сектора са склонни да участват с техническа помощ и инвестиции за създаване на регистъра на ИТ търговете на ведомствата.

Държавата да се напъне и да задвижи прословутото електронно правителство, защото то може да ни извади успешно от кризата, призова пък Българската стопанска камара. Интернет правителството ще ускори икономическия растеж на страната и ще спомогне за излизане от кризата. Средствата, които тя следва да вложи в изграждане на е-правителство, са малко, но ще са с огромен икономически ефект, обяви председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев.

Сагата с Информационно обслужване АД продължи да всява смут. БСК призова Информационно обслужване да се приватизира по-скоро. “Подкрепяме категорично решението на кабинета за приватизиране на ИО в максимално кратки срокове и неговото декомпозиране, защото в момента то няма никаква ефективност”.

Европа

Извън границите на страната също имаше какво да впечатли технологичния ни свят. Еврокомисията обяви край на рецесията и прогнозира през следващата година икономиката да нарасне с 0,75%, а през 2011 г. – с 1,5%. След като останаха сравнително непроменени по време на рецесията, потребителските цени също се очаква да се повишат, но инфлацията ще се задържи сравнително ниска.

От началото на ноември европейците вече могат да използват директен дебит от своята страна, за да плащат сметки навсякъде в ЕС. Даден бе стартът на схема, която позволява на компаниите да получават плащания директно от сметката на клиента в друга страна от ЕС, съобщи Европейската комисия.

Френското правителство ще снабди със свободен софтуер 130 000 работни станции в департамента по публични финанси. Продуктите на Mozilla ще заменят комерсиалните им аналози на IBM и Microsoft.

По света

В световен мащаб седмицата ще се запомни с няколко интрересни явления, някои от които тепърва ще носят своите последствия.

Златният век за ИТ бизнеса приключи и разходите за информационни технологии никога вече няма да достигнат нивата от годините преди световната икономическа криза, категорично заяви CEO-то на Microsoft Стив Балмър на среща в Сеул с южнокорейски бизнесмени. Ще има ръст, но връщане към изходно състояние не можем да очакваме, категоричен е Балмър и припомня, че за една година разходите за покупка и поддръжка на компютри са намалели с 15% в световен мащаб.

През това време Китай огласи, че е разработила един от най-мощните суперкомпютри на планетата. Националният университет по отбранителни технологии (NUDT) пусна изчислителния комплекс Tianhe (Млечен път), изграден от 5120 чипа AMD и 6144 от Intel. Суперкомпютърът тежи около 155 тона и заема площ от няколко хиляда квадратни метра. Той се нарежда на челните места по производителност в класацията на 500-те най-мощни суперкомпютри в света.

Междувременно Cisco, EMC и VMware обявиха създаването на безпрецедентна за ИТ бизнеса коалиция, наречена Virtual Computing Environment. Целта й е да предложи гъвкава ИТ инфраструктура, която гарантира на клиентите по-малко разходи за информационни технологии и управление на енергопотреблението и сградите чрез виртуализация на центровете за данни и преминаване към частна "облачна" инфраструктура.

Разбра се и, че Cisco е готова да се откаже от придобиването на норвежката Tandberg – сделка, която се оценява на 3 милиарда долара. Група акционери, притежатели на 24% от акциите на Tandberg, са възразили против продажбата на компанията за предложената сума.

Интересни прогнози осветлиха развитието на браузерния пазар, където Chrome догонва Safari, според статистиката на NetApplications за октомври. Chrome демонстрира ръст, който превишава показателите дори на Mozilla Firefox.

Макар че преди броени дни бе обявена възможността за многоезични домейни в интернет, тази седмица новните за кибер-пространството помрачиха радостта: интернет адресите може да свършат през 2010, предупреди Европейската комисия. Това ще се случи, ако голям брой компании и организации не преминат към новия протокол IPv6.

Пословични с всевъзможните си съдебни дела, САЩ се разписаха с поредната юридическа сага: антимонополно дело, заведено от нюйоркски юрист, уличава ИТ гигантите Intel и Dell в дълготрайно “приятелство”, накърнило свободната конкуренция. Делото срещу Intel е заради обвинение, че е плащала на компютърния производител големи отстъпки, за да поддържа монопола на чип-производителя и да пречи на AMD да прави бизнес с PC производителите.

Нетбуците

Нетбуците бяха тема на особено внимание през цялата седмица. Оперативната памет на нетбуците ще нарасне до 2GB още в първото тримесечие на следващата година, прогнозираха анализатори. Размерите на дисплея в следващото поколение нетбуци ще останат в рамките на 7-10 инча, а цените ще се движат в диапазона 299-349$. Годината ще завърши с развносметката за общо 35 милиона продадени нетбука от различните производители, по прогнози на анализаторите ABI Research. Пак според тях, Linux нетбуците не само няма да изчезнат от пазара, но търсенето им ще нараства в следващите години, най-вече в развиващите се държави, където потребителите купуват подобни компютри в ролята им на основни.

Коментар