Издадоха първото у нас електронно уверение за студенти

Министърът на електронното управление и ректорът на УНСС издадоха първото в България електронно уверение за студенти (снимка: Министерство на електронното управление)

Първото в България електронно уверение за студенти стана факт вчера, на демонстрация пред студенти в УНСС с участието на министъра на електронното управление Георги Тодоров и ректора проф. д-р Димитър Димитров.

Събитието се състоя в рамките на първата лекция от Академията по електронно управление, в която студентите на УНСС ще могат да усвоят специфични умения от представители на Министерство на електронното управление.



Академията по електронно управление и електронното уверение са част от партньорство между МЕУ и УНСС, което е заложено в подписания от двете страни меморандум за сътрудничество.

„УНСС предлага 21 онлайн услуги на своите студенти, но това се случва за първи път. Днес присъстваме на исторически момент – издаването на електронното уверение е първата услуга на УНСС, която става част от държавния регистър на електронните услуги на Министерството на електронното управление и всички вие ще имате възможност да се възползвате от тази нова електронна услуга“, каза проф. д-р Димитър Димитров.

Първата по рода си електронна академия е резултат от усилията както на академичната общност, така и на експертизата в Министерството на електронното управление, подчерта Георги Тодоров, който е завършил именно УНСС. „Това още един път показва колко е важно държавата да си партнира ефективно с академичните среди. Защото трябва да търсим повишаване на стандартите на държавното управление, а това неминуемо дава ефект и върху вашето обучение”, каза министърът.

„Електронното управление е основната платформа за дигитална трансформация на обществото. Нашата мисия е да създадем електронна среда и условия за удобство и сигурност при използване на електронни услуги, повишаване доверието на потребителите в електронното управление, подобряване защитата на данни и правата на потребителите в цифрова среда“, допълни Тодоров.

След откриване на първата от поредицата лекции от Академията по електронно управление студентът от втори курс, специалност „Бизнес информатика и комуникации“, Кристиян Тодоров получи електронно уверение № 1, като демонстрира нагледно пред студентите стъпките от подаването на заявлението на интернет страницата на МЕУ до получаването на документа, подписан с електронен подпис.

Електронното уверение е подписано с електронен подпис от администрацията на УНСС и е валиден електронен документ, който ще послужи на студента пред съответната институция за която е необходимо.



„Нашата цел е в близките месеци-година да имаме много голям процент електронни услуги за студенти, така, че нашата администрация да може да работи в един малко по-облекчен режим, за студентите да има по-голямо удобство и по-голяма бързина на доставяне на услугата“, каза доц. д-р Росен Кирилов, зам.-ректор по дигитализация и киберисигурност на УНСС.

Коментари по темата: „Издадоха първото у нас електронно уверение за студенти”

добавете коментар...

  1. Мустафа 3 курс

    В Шуменския университет не важи. Подгответе се с хартия.

Коментар