И да харесаш пост вече не е безопасно – в Китай

В Китай един необмислен лайк на пост за протести и недоволство вече може да вкара човек в затвора (снимка: CC0 Public Domain)

Китай ще наказва интернет-потребителите, които са харесали публикации относно бунтовете и протестите срещу местната политика на „нулев ковид“. Феновете, харесали такива постове, ще бъдат подсъдни за насърчаването на „зловредно“ съдържание.

Едновременно с усилията си да смаже протестите, Китай мобилизира регулаторите да цензурират съдържанието в социалните мрежи като никога досега. Новите правила ще влязат в сила на 15 декември. Те са дело на Китайската администрацията по киберпространството (KAK), действаща под опеката на Централната комисия по работите в киберпространството, председателствана от лидера Си Дзинпин.



Новите правила привлякоха внимание в социалните медии през последните дни и ще влязат в сила само седмици след като безпрецедентна вълна от обществен гняв започна да обхваща страната. От Пекин до Шанхай хиляди демонстранти излязоха навън из градовете, настоявайки за край на драконовските ковид-ограничения в страната и призовавайки за политически свободи.

Интернет потребителите правят екранни снимки на съдържание, свързано с протестите, за да ги запазят. Хората използват кодирани препратки в съобщенията си, за да избегнат цензурата, докато властите се опитват да прочистят интернет-пространството от всеобщото несъгласие.

Новият регламент е актуализирана версия на съществуващия, който влезе в сила през 2017 г. За първи път той гласи, че „харесванията“ на публични публикации трябва да бъдат регулирани, наред с другите видове коментари. Публичните профили също трябва активно да проверяват всеки коментар под своите публикации.

„Харесването на нещо, което е незаконно, показва, че има обществена подкрепа за повдигнатия проблем. Твърде много харесвания „могат да предизвикат пожар в прерията“, казва пред CNN Дейвид Цвайг, почетен професор в Хонконгския университет за наука и технологии, позовавайки се на китайски израз за това как една искра може да предизвика пожар.

„Заплахите за [Китайската комунистическа партия] идват от способността за комуникация между градовете. Властите трябва да са били наистина изплашени, когато толкова много хора в толкова много градове излязоха по едно и също време“, допълва той.

Коментари по темата: „И да харесаш пост вече не е безопасно – в Китай”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Такъв терор искат и за нас разните псевдо-Патриоти, не-Българи и всякаква друга червена гад.

Коментар