Шефът на ЕЦБ: биткойн губи актуалност

С постоянните си флуктуации биткойн е на път да загуби доверието на инвеститорите
(снимка: CC0 Public Domain)

Финансовите анализатори вече се съмняват в способността на биткойн да бъде надежден инвестиционен актив и средство за разплащане. Нещо повече, сериозни фактори от индустрията говорят за залеза на най-популярната криптовалута.

Вчера биткойн надхвърли 17 000 долара, което беше най-високата стойност на тази криптовалута през последните две седмици. След това обаче цената на биткойн падна до 16 875 долара. В коментар ръководителят на Европейската централна банка отбеляза, че настоящата ситуация около биткойн символизира, че той губи актуалност.



Скокът на най-голямата криптовалута вероятно е „мечешко рали“ и няма да бъде устойчив, каза по повод колебанията Виджай Аяр, вицепрезидент на криптоборсата Luno. „Мечешкото рали“ се характеризира с бързо покачване на акциите, причинено от инвеститорите, които ги купуват с надеждата за по-нататъшен растеж и вярвайки, че най-лошото е минало, въпреки че след това пазарът отново пада.

„Това е просто мечешки повторен тест“, коментира Виджай Аяр пред CNBC, очевидно очаквайки по-нататъшен ръст на биткойн. На свой ред Улрих Биндзайл, главен изпълнителен директор на Европейската централна банка, и анализаторът Юрген Шаф смятат, че за привържениците на биткойн стабилизирането му „сигнализира за отдих по пътя към нови висоти“.

„По-вероятно обаче това е изкуствено създаден последен дъх, преди [биткойн] да стане неактуален – и можеше да бъде предвиден дори преди FTX да фалира и цената на биткойн да падне доста под $16 000“, пишат двамата в статия, озаглавена „Последната граница на биткойн”.



Биндсейл и Шаф казват, че биткойн не е подходящ нито за инвестиция, нито като разплащателно средство. „Концептуалният дизайн и технологичните недостатъци на биткойн го правят съмнително средство за плащане: действителните транзакции с биткойн са тромави, бавни и скъпи“, твърдят те, добавяйки, че биткойн никога не е бил използван в големи обеми за законни транзакции в реалния свят.

Коментари по темата: „Шефът на ЕЦБ: биткойн губи актуалност”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    ВЯРВАЙКИ, че
    най-лошото е минало,
    ВЪПРЕКИ че
    след това пазарът отново пада↓

  2. Истина

    Да бе не става затова толкова държави го приеха – а и кой е казал че трябва да е биткоин малко другите по бързи и по ефтини мрежи и коини.

  3. Anonymous

    То и сега могат да ти вземат всичко по сметките… Затова е Биткойн.

  4. Anonymous

    Много удобно след няколко години ще ни представят цифровите валути на централните банки, които ще можете да обмените даже биткойните… Разбира се ще ви трябва чип за идентификация и цифров портфейл. И разбира се те ще са напълно контролирани от централните банки и правителствата. Тоест при нарушение на всеки закон или правило, а може би дори и при изразено мнение, даден лайк, виц, несъмпатичност ще може да бъдете напълно нулиран, а който ти помогне също. Това е пълно робство в цифров концлагер, за който приеме.

Коментар