5G се развива най-бързо от всички мобилни мрежи

Близо 1 милиард души по света вече използват мобилни мрежи от пето поколение
(снимка: CC0 Public Domain)

До края на годината броят на абонатите в света, които използват комуникации от пето поколение, ще достигне 1 милиард души, прогнозира нов доклад на Ercisccon. Именно 5G е най-бързо развиващото се поколение мобилни комуникации, изпреварвайки темповете на своите предшественици. 

През последното тримесечие, периода юли-септември, броят на 5G абонатите се е увеличил със 110 милиона до приблизително 870 милиона. Очаква се през текущата година потребителите на 5G почти да се удвоят – към края на 2021 г. глобалната 5G аудитория възлизаше на 580 милиона души.



Ако броят на потребителите на 5G надхвърли границата от един милиард тази година, това ще означава, че “деветцифрените” показатели на 5G са постигнати две години по-бързо отколкото при 4G мрежите. Ericsson подчертава, че 5G е най-бързо развиващото се поколение мобилни комуникации.

Докладът прогнозира, че телекомуникационните доставчици ще продължат активно да внедряват клетъчни решения от пето поколение и импулсът за развитие на фиксиран безжичен достъп ще продължи да се увеличава. Глобалният трафик, осигурен от мобилните мрежи, всъщност се удвоява на всеки две години.

Успоредно с това обаче расте и броят на 4G абонатите. Така от юли до септември потребителската база на 4G се е увеличила с 41 милиона потребители и до края на годината трябва да достигне 5,2 милиарда абонати. В същото време общият брой на мобилните връзки ще надхвърли 8,4 милиарда.



До 2028 г. глобалната 5G потребителска база се очаква да нарасне до 5 милиарда, а 5G мрежите да обхванат 55% от всички мобилни абонати. Като цяло броят на връзките през 2028 г. ще надхвърли 9,2 милиарда.

Коментари по темата: „5G се развива най-бързо от всички мобилни мрежи”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    5G има канцерогенен ефект при животните

    При честотни диапазони 450 MHz – 6000 MHz са налице достатъчно доказателства от експериментите с животни за канцерогенен ефект, заяви проф. Фиорела Белподжи, ръководител на изследване за въздействието на 5G технологията върху човешкото здраве.

    По нейните думи, тези честоти вероятно имат ефект върху мъжките и женските репродуктивни способности. Освен това съществува възможност за неблагоприятни ефекти върху потомството, изложено на въпросните честоти по време на ембрионалното развитие.

    5G влияе върху висотомерите на Boeing 737

    Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA) предупреди за въздействието на сигналите от 5G мрежите върху радиовисотомерите на самолетите Boeing 737. Това може да повлияе на способността на екипажа на самолета да осигури безопасно излитане или кацане.

    Въпреки това, директивата гласи, че някои системи може да не функционират правилно по време на излитане, кацане и маневри в рамките на покритие на 5G сигнал в диапазона 3,7-3,98 GHz (C-лента). Предупреждението се отнася за 2400 самолета в САЩ и 8300 по целия свят. Според представител на Boeing, компанията поддържа т.нар. „Директива за летателна годност”, която съдържа инструкции, подобни на тези, които Boeing въведе през януари.

Коментар