Роботи заменят хората в японски центрове за данни

Роботът Ugo ще изпълнява задачи в дейта центровете на NTT, възлагани досега на хора
(снимка: NTT Data)

Роботите навлизат постепенно в различни сфери на стопанската дейност, заменяйки хората при изпълнението на рутинни задачи, които се подават лесно на автоматизация. Това се случва вече и в центровете за данни.

Японският оператор NTT Data планира да внедри роботи в своите центрове за данни, които в крайна сметка ще заменят част от персонала. Компанията е провела успешни тестове със специализирани роботи Ugo, предназначени да инспектират центрове за данни, съобщи Datacenter Dynamics. Тези машини скоро ще бъдат налични в 15 дейта центъра на NTT Data в цяла Япония.



Нещо повече, компанията възнамерява да комерсиализиране това решение. Наскоро друг японски гигант, Fujitsu, обяви планове да тества частна 5G мрежа и специализирани роботи в един от своите центрове за данни, които да патрулират помещенията с оборудването. Отново заменяйки хората.

Роботът, тестван от NTT Data, представлява тяло с две ръце-манипулатори, монтирани върху моторизирана платформа. Ugo разполага с термовизионна камера, микрофон, сензори за влажност и температура и анализатор на вещества във въздуха.

Движейки се из центъра за данни, роботът може да открие аномалии в работата на оборудването, като следи показанията на индикаторите, внезапни температурни промени и т.н. По този начин е възможно да се наблюдава дистанционно центъра за данни, което намалява тежестта върху персонала.

Роботът беше тестван в центъра за данни NTT Shinagawa в Токио от август до ноември тази година, където извършваше ежедневна проверка в продължение на 1-2 часа. Резултатите от експеримента бяха положителни и сега компанията възнамерява да започне практическото внедряване на роботи през април 2023 г.



Операторът Switch представи патрулиращ робот за център за данни още през 2020 г., но очевидно няма развитие на проекта. Novva Data Centers пък реши да не създава робот от нулата, а да адаптира решенията на Boston Dynamics. В Китай компаниите Huawei и Alibaba използват свои собствени специализирани роботи в центрове за данни, които изпълняват някои задачи вместо хората.

Коментар