Разочарование от 5G в Обединеното кралство

5G разочарова ентусиазираните ранни потребители на технологията във Великобритания (снимка: CC0 Public Domain)

Мнозина британци са разочаровани от новото, пето поколение телекомуникации, известни като 5G. Жителите на Острова се оплакват, че нямат покритие и новите им, модерни телефони са безполезни.

„Бях на концерт в O2 арена в Лондон, имах 5G на телефона си, но не успях да споделя момента в социалните медии“, разказва технологичният журналист на BBC Зо Клайнман. „Мислех, че това е странно – 5G е проектиран да се справя с много устройства, които го използват едновременно“.Няколко дни по-късно, опитвайки се да използва Google Maps с 5G на телефона си и очевидно прилично покритие, Зо получава съобщение за грешка – сигналът е твърде слаб, за да може приложението да функционира. Започва да прави екранни снимки на подобни съобщения. В крайна сметка за няколко дена натрупва цяла библиотека. Споделя това онлайн. „Мнозина други разочаровани потребители на 5G се свързаха с мен“, казва той.

Потребителите имат различни телефони и доставчици, но всички имат сходни проблеми. Мъж от Бристол казва, че не може да опреснява приложенията си за социални медии, да зарежда карти или да проверява състоянието на поръчките си в Amazon, докато използва 5G. „Наистина е разочароващо“, споделя Патрик. „Обещаха ни 5G да бъде невероятно бърз в цялата страна. А той е по-зле от това, което имахме по-рано. Не е приемливо“.

Джон от Йоркшир се оплаква, че не е имал достъп до никакви данни през 5G по време на пътуването си с влак до Лийдс. Това се отразило на работата му. „Това прави телефона ми на практика безполезен“. Валят оплаквания и от други британци.

Индустрията има своето обяснение. Специалистите казват, че гъстотата на антените за 5G трябва да е по-голяма, но разрешенията за новите „мачти“ се получават трудно. Естествено, операторите се стараят да разширяват мрежите възможно най-бързо.

Като проблем за мрежите се сочи и задължението на операторите да премахнат голяма част от китайското оборудване, което ползваха досега, защото беше обявено за опасно. Това стана под натиска на САЩ. През 2020 г. правителството нареди извеждане от употреба на някои марки мрежови системи и крайният срок вече „чука на вратата“.Най-голяма вина, според специалистите, има прекомерната еуфория около 5G. Браншови експерти коментират, че фантастичното 5G преживяване е било „твърде продавано“ от свръх-ентусиазирани маркетингови гурута. Това е създало нереални очаквания, смятат пазарните наблюдатели.

Коментар