ЕС и Япония засилват водородното партньорство

Водородните технологии ще са на фокус в нова инициатива за сътрудничество между ЕС и Япония (снимка: CC0 Public Domain)

ЕС и Япония обявиха нова договореност за засилване на партньорството си по отношение на водородната индустрия, подписвайки Меморандум за сътрудничество (MoC), с който да насърчат иновациите в сектора и да развият международния пазар.

Двете страни ще работят заедно за устойчиво и достъпно производство, търговия, транспорт, съхранение, разпространение и използване на „зелен“ водород, гласи документът. Сътрудничеството ще помогне световният пазар на водород да бъде прозрачен и да се основава на ясни правила, без изкривявания на търговията и инвестициите.

Меморандумът беше подписан в Токио от еврокомисаря по енергетиката Кадри Симсон и японския министър на икономиката, търговията и промишлеността Ясутоши Нишимура.

Водородът може да има решаващ принос както за зеления преход, така и за енергийната сигурност. Меморандумът идентифицира набор от области, в които правителствата, индустриалните играчи, изследователските институции и местните власти в ЕС и Япония ще бъдат насърчавани да си сътрудничат.

Това може да включва политики, разпоредби, мерки за стимулиране и субсидии, общи стандарти и системи за сертифициране. Друга област на сътрудничеството ще са т.нар. най-добри практики и научените уроци в изследвания, разработки, приложения и демонстрационни проекти за възобновяеми и нисковъглеродни източници на водород.



Територия на съвместна работа ще бъде също разработването на проекти за многостранно сътрудничество с други страни по света. Засегнат е и кадровият въпрос: говори се за образование, повишаване на уменията, преквалификация и професионално обучение, включително чрез обмен.

Коментар